✕  Lukk søk

Avgangsfilm nominert i en av verdens tøffeste filmkonkurranser

Bachelorfilmen «De hensynsløse» er nominert til BAFTA Student Film Awards i kategorien Live action. Nok en gang er Westerdals institutt for film og medier 1 av 3 filmskoler i verden som er nominert.

De hensynsløse er nominert til Brussel Short Film Festival. Her er et utdrag fra filmen med paret.

Utdrag fra kortfilmen «De hensynsløse».

– Å bli plukket ut som 1 av 3 BAFTA-finalister er utrolig stort. Vi hadde jo forhåpninger om at filmen skulle få noe oppmerksomhet da vi jobbet med den, men noe slikt som dette hadde vi aldri sett for oss, forteller Rikke Gregersen, som hadde regi og skrev manus til filmen. Med seg i staben hadde hun Rebekka Rognøy som produsent, Torjus Thesen som fotograf, Espen Skjong Knutsen på klipp og Hans Ekevi og Lars Andreas Nilssen på lyd.

Feirer talentfulle filmskapere

Gregersen studerte Bachelor i Film og TV og spesialiserte seg på regi. Sammen med produsenten, Rebekka Rognøy, drar de til California der BAFTA Student Film Awards finner sted 9. juli, i Santa Monica. Den årlige begivenheten feirer talentfulle og innovative filmskapere fra hele verden. I år deltar 125 filmskoler med over 550 filmer.

De hensynsløse konkurrerer med filmer fra AFI Conservatory (American Film Institute) og Chapman University, som er rangert som nummer 3 og 6 blant filmutdanninger i USA (kilde: Hollywood reporter).

– Det er vanvittig gøy å se at filmen tar tak i noe flere kan kjenne seg igjen i.

– Det er også gøy at en film med lite økonomiske ressurser sammenlignet med andre filmskoler i verden, kan stikke seg frem, forteller Rikke.

Rikke Gregersens avgangsfilm på film og TV ved Westerdals har blitt nominert til flere priser.

Trygghet som man ser hos erfarne filmskapere

– Vi er veldig stolte av at «De hensynsløse» er i finaleheatet i år. Det er ikke overraskende at «De hensynsløse» gjør det bra. Det er nemlig en film som bæres av en sjelden modenhet. Det er en uvanlig innsiktsfull studie av menneskesinnet og av sosiale mekanismer. I tillegg bruker teamet fortellerstruktur, sjanger og filmspråk med en trygghet, som man normalt ser hos langt mer erfarne filmskapere, forteller Frederik Hestvold, studieprogramleder for Bachelor i Film og TV.

Vi er den eneste høyskolen i verden som har hatt en film i finalen i Live action-kategorien de to siste årene. I fjor var det «Birthright» med Wilde Siem, Mauritz Brekke Solberg og Daniel Schwarz.

– BAFTAs studentfilmpris har blitt delt ut siden 2004, men har de siste årene blitt stadig viktigere globalt. Nå deltar verdens fremste filmutdanninger i konkurransen, poengterer Hestvold.

Valgfag i novelleskriving ble opphavet til filmen

«De hensynsløse» var også nominert til beste fiksjon i Amandusfestivalen 2019. Kortfilmen ble også nominert til Next Nordic Generation Award, der studenter fra de nordiske filmskolene konkurrerer med sine avgangsfilmer. Ikke nok med det var filmen valgt ut til Brussels Short Film Festival blant 4500 bidrag, som var en stor drøm for filmcrewet. Filmen er også nominert til Tel Aviv International Student Film Festival i juni og nå BAFTA Student Film Awards i California.

Allerede på andre året startet ideen til filmen.
– Jeg tok valgfag i novelleskriving med manuslærer Nikolai Frobenius. Det var da jeg bestemte meg for å basere bachelorfilmen på novellen jeg skrev, forteller Rikke. Hun mener at noe av styrken til filmen var at historien begynte litterært, der hun fikk utforsket karakterene, tematikken i situasjoner og scener, som aldri ble med i filmen.

Her er et bilde fra festivalen sammen med regissører fra Nederland og England:

Her er et bilde fra Brussels Short Film Festival festival, sammen med regissører fra Nederland og England. Rikke Gregersen står t.h.

Frihet + god veiledning = suksess

Den tidligere filmstudenten opplevde frie rammer til å dyrke det studentene selv ønsket å gjøre i forbindelse med avgangsfilmen.

– Jeg tror friheten vi fikk, sammen med god veiledning, har vært veldig viktig. De eneste restriksjonene vi fikk var tidsrammen. Ellers fikk vi jobbe med materialet slik vi ønsket, forteller Rikke, som trekker frem resten av staben på filmen som både viktige og utrolig inspirerende.

– Lærerne har også gitt oss god oppfølging etter at vi ble ferdig på høyskolen. De har vært veldig engasjerte i å få filmen ut, og gitt oss råd om hvilke festivaler og plattformer vi burde satse på. Det er kult, synes jeg.

Tanker og problemstillinger i et parforhold

Under produksjon av «De hensynsløse»

På sett under produksjonen av «De hensynsløse».

«De hensynsløse» er en kortfilm på 25 minutter. Med filmen ønsket Rikke å ta tak i noen universelle tanker og problemstillinger knyttet til parforhold, situasjoner som kan være gjenkjennelige for mange.

– Vi jobbet også med utrolig dyktige skuespillere, noe som ga oss muligheten til å gi filmen et litt annerledes estetisk uttrykk, forteller Rikke.

Se trailer her.

Kommer med en ny kortfilm

Det siste halvåret har Rikke jobbet med å utvikle manus for en ny kortfilm. Nylig fikk hun støtte av NFI (Norsk filminstitutt) og Sørnorsk filmsenter. I tillegg jobber hun som reklamefilmregissør hos filmdepartementet.

Filmcrewet bak «De hensynsløse»:

Her er hele gjengen fra De hensynsløse samlet

Ett av gruppebildene fra sett, med en dedikert gjeng som er samlet.

Er du interessert i å regissere, klippe, fotografere eller å være produsent? Les mer om Bachelor i Film og TV her. 

Aktuelt