✕  Lukk søk

Slik ble «Et dukkehus» til

En dukkemaker i kjelleren på campus Vulkan, har i mange år laget dukker. Disse er på størrelsen med mennesker. En høstkveld vekkes noen av dem og blir levende… Hva slags tilværelse er det vesener uten sinn og hjerte har?

To studenter fra bachelor i skuespill sitter tett inntil hverandre. I bakgrunnen er det et sort sceneteppe. Gutten i bildet er kledd ut og sminket som en gammel mann med hår rundt hodet med måne og brune tenner. Sminken og designet er gjort av studenter på maske- og hårdesign studiet. Jenta er utkledd som en dukke med rødlige lange krøller, en sløyfe i håret, hvite pupiller og en rosa sommerlig kjole.

I oktober hvert år setter studenter ved Westerdals Institutt for scenekunst, musikk og studio opp et samarbeidsprosjekt. Studentene inviterte besøkende fra hele Oslo inn i den mørke kjelleren på campus Vulkan, for å gi en opplevelsestur inn i «Et dukkehus».

En jente står i et sort rom med rosa kjole. Hun har en skalle med noe lyseblått hår på, mens det vokser mose og sopp ut av hodeskallen hennes. Det ene øyet hennes har en hvit pupill.

Skaper ny tradisjon av gammel tradisjon

Det er ikke første gang besøkende inviteres til en skrekkelig kveld i regi av studentene. Tidligere har kvelden latt seg inspirere av Halloween, men i år kunne publikum se dukker våkne til live i kjelleren på Vulkan.

Prosjektet og temaet er nytt i år, men studentene har latt seg inspirere av tidligere år. Ønsket var å gå i samme retning med konseptet. Marthe Dypvik, 1. årsstudent på prosjektledelse kunst og kreativ næring beskriver prosjektet som kaldt og guffent.

— Vi lagde kabinetter bestående av ulike univers. Vi fortalte en historie gjennom scenografi, skuespill og maske- og hårdesign. Ved bruk av kabinettene i kjelleren skapte vi et vandreteater der publikum ble inkludert.

Benjamin Løkken, 1. årsstudent på skuespill, forteller at årets publikum ble i større grad inkludert under visningen enn tidligere.

— Publikum var mer involvert ved at de kunne bevege seg rundt, og se de ulike universene. I dette prosjektet har vi studenter hatt større frihet og har valgt å være nært på publikum.

To studenter står tett inntil hverandre i kabinettet i kjelleren på campus Vulkan. Gutten har på seg en skjorte med korte ermer i blått stoff med en brun vest over. Han er skallet og dekket i lyseblåfarget maling over hele kroppen. Han ser bekymret ut og har øynene sperret opp. Jenta ved siden av han har tendenser til skallet hodeskalle, men har et hårfeste som starter midt på hodet med pistrete blondt hår. Hun har på seg en sliten kjole og har et ekkelt smil om munnen.

En student blir sminket av to sminkører. Hun har på seg hvite linser og ser skummel ut. Håret hennes er gjemt i en sokk slik at hun enkelt skal få på seg parykken.
En student får satt på et fake øye. Det er taipet foran øyet hans. Ut fra øyet stikker en ståltråd som er surret i mange sirkel. På tuppen av dette henger det et fake øye som skal skape en ekkel stemning.
To studenter er sminket og kledd opp som dukker. De står i sorthvitt antrekk begge to. Jenten har lange musefletter og gutten har en hvit skjorte med en sort sløyfe i halsen.
En skuespiller blir sminket på campus Brenneriveien. Skuespilleren har fått grå/grønn maling i hele ansiktet og har en parykk laget med pistrete blondt hår hengende litt bak på hodet slik at hun fremstår som at hun har hårfestet et godt stykke bak.
En student med mørkt brunt hår med håret satt opp i dotter på ulike sider av håret blir sminket i hårfestet av en sminkør.
Her blir en karakter som kan minne om Pinocchio sminket. Sminkøren står fremoverlent over han og sminker han på kinnet. Sminkøren har rosa hår satt opp i en dott.
En student med lilla parykk sitter og blir sminket. Hun har linjer som går gjennom hele ansiktet. Dette skaper et dukke-aktig uttrykk.
To sminkører står og sminker en gutt. Han har hvit oppsprukket "hud" i hele ansiktet som skal illustrere at dukken er gammel.
En student sitter i sminken. Han har brunt hår og skjegg som er tydelig markert av enda mer sminke med tydelige kanter.
Skuespillerne ble sittende mange timer i sminken for å få et eksakt og skremmende uttrykk.
Under prosjektet ble det benyttet mange detaljer for å gjøre opplevelsen så guffen som mulig.
To studenter klare for å ønske publikum velkommene ned i kjelleren til dukkemakeren.
«Et dukkehus» er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt der studentene lærer mye av hverandre.
Studentene på Bachelor prosjektledelse kunst og kreativ næring som skulle være gruppeledere ble også sminket.
En karakter inspirert av Pinocchio blir sminket.
Forberedelsene tok mange timer.
Studentene på Bachelor i maske- og hårdesign lot seg inspirere av eldre dukker.
Studentene på Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring fikk også sminket seg i anledning «Et dukkehjem».

Utsolgt på 24 timer

Da billettene ble lagt ut for publikum tok det ikke mange timer før de alle var revet vekk. Over 140 stykker tok turen for å se hva dukkemakeren i kjelleren på campus Vulkan hadde satt til live.

Faglig studieleder på Bachelor i maske- og hårdesign, Aase Lund Mathisen, forklarer at publikum på forhånd kunne forvente seg en creepy, men ikke nødvendigvis skummel opplevelse.

— Ut i fra oppgaven trengte ikke dette å bli skummelt, men det ble ganske creepy.

Skuespillerstudent Benjamin Løkken vil ikke fremstille prosjektet som et spøkelseshus. Likevel presiserer han at årets visning fremstod som guffent for publikum.

Glem det du har sett tidligere! Prosjektet ble ikke et spøkelseshus, men det ble absolutt guffent.

Prosjektet har vekket en stor interesse hos publikum og arrangementet blir utsolgt hvert eneste år. Denise Aastrøm, 2. årsstudent på maske- og hårdesign tror interessen kommer fra at prosjektet er unikt.

— Det vekker «kikkeren» i deg. Det er et fascinerende og kult prosjekt. Og visuelt kult å se på. Dette er noe du aldri ser ellers.

På bildet ser man to dukker som står inne i et glassmonter. Den manlige dukken står oppreist mens han holder en skitten tennisball i hendene sine. Han har på seg knebukser i brunt, en hvit skjorte med broderidetaljer på ermene og en grå vest. Han har et lurt smil om munnen. Jenta sitter på en stol lent med hodet bakover inn mot hjørnet av utstillingsmonteret. Hun har en hvit kjole på seg med krøllete blondt hår satt opp i to musefletter.

En skuespiller står alene sentrert midt i et kabinett. Hun stirrer inn i kamera. Hun har blondt hår i musefletter. I kabinettet er det neongrønt og neonrosa lys.

Selvstendig samarbeidsprosjekt

«Et dukkehus» er et samarbeidsprosjekt mellom studenter på 1. og 2. år maske- og hårdesign, 1. år skuespill og 1. år prosjektledelse kunst og kreativ næring. I tillegg fikk studentene hjelp av lysdesigner Mats Bergström.

Sammen skapte studentene 9 ulike univers, fordelt over 9 grupper. Gruppene bestod av en sammensetning fra de forskjellige studiene. Studentene skulle selv designe prosjektet og scenen i kabinettet.

Faglig studieleder på Bachelor i maske- og hårdesign, Aase Lund Mathisen, beskriver prosjektet som et samarbeidsprosjekt med tydelige rammer.

— Prosjektet bidro til utvikling av god praksis gjennom samarbeid med alle involverte. Under prosjektet fikk studentene veiledning med fokus på hva studentene skulle lære. Studentene hadde gitte rammer, men arbeidet selvstendig i grupper under prosjektet.

En jente med lilla hår står midt i et rom. I rommet er det rosa lys som fanger hele rommet.

Et prosjekt utenom de vanlige

Benjamin Løkken beskriver prosjektet som unikt og veldig lærerikt.

— Vi fikk frie tøyler og muligheten til å gjøre alt selv. Samarbeidet gjorde at vi kom frem til et ønskelig uttrykk.

Benjamin forklarer at de har skapt en interessant og spennende atmosfære. Han poengterer at tverrfaglig samarbeid forbereder studentene til arbeidslivet. Dette gjennom innsikt i de ulike prosessene.

— All skryt til skolen for at de legger opp til samarbeidsprosjekt. Det er viktig for oss studenter. Spesielt fordi vi antageligvis skal jobbe innen for samme bransje en dag, og muligens skal bli kollegaer.

En student fra Bachelor i skuespill er utkledd som pinocchio og har liner som styrer hendene hans. Han har på seg en hvit skjorte med broderier i halsen og røde bukseseler. Han har grått halvlangt hår, mens ansiktet har sminke slik at han skal se ut som et tre i ansiktet.

All skryt til skolen for at de legger opp til samarbeidsprosjekt. Det er viktig for oss studenter.

To studenter på Bachelor i skuespill sitter i et mørkt rom med sminkespeil og mange personer som arbeider i bakgrunnen. Jenta er utkledd som en dukke med hvite pupiller og en sommerkjole, med røde krøller og en sløyfe i året. Gutten ved siden av henne er utkledd som «den gale dukkemakeren» og har måne, hvite pupiller og en grå dressjakke. Litt foran kamera kan man se en videofotograf og en intervjuer.

Tre studenter sitter i ring på campus Brenneriveien. Den ene har et dukkeansikt i bakhodet, som en maske og den andre har en skallet hodeskalle med et utstikkende påsminket øye.

Respekt for arbeidet

Denise Aastrøm beskriver prosjektet som «et skrekkelig fashion show». Hun forteller at samarbeidet har ført til gjensidig respekt for hverandres arbeid, studentene mellom.

— Prosjektet har blitt en utstilling for å fremme arbeidet bak maske- og hårdesign i skuespillet, og omvendt. Studentene lagde alt fra scenografi og look, og resultatet ble veldig kult! Samtidig brukte vi prosjektet som en plattform til å feile og lære til senere arbeidsliv.

Monica Rennan Hjelle, faglig studieleder på Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring, forteller at studentene har samarbeidet godt.

—  Studentene respekterer hverandres arbeids- og kunnskapsområder. De tar hensyn til hverandre. Sammen jobber de mot et felles mål.

En student fra Bachelor i skuespill er utkledd som pinocchio og har liner som styrer hendene hans. Han har på seg en hvit skjorte med broderier i halsen og røde bukseseler. Han har grått halvlangt hår, mens ansiktet har sminke slik at han skal se ut som et tre i ansiktet.

En mann med krøller i håret står lent inntil en sort vegg i et kabinett. Han har det som kan ligne på skuddskader i ansiktet på venstre kinn. Han har en bluse med detaljer og et blått sjal i halsen.

To studenter fra bachelor i skuespill sitter tett inntil hverandre. I bakgrunnen er det et sort sceneteppe. Gutten i bildet er kledd ut og sminket som en gammel mann med hår rundt hodet med måne og brune tenner. Sminken og designet er gjort av studenter på maske- og hårdesign studiet. Jenta er utkledd som en dukke med rødlige lange krøller, en sløyfe i håret, hvite pupiller og en rosa sommerlig kjole. Jenta sitter oppå fanget til gutten.
To skuespillere står inne i kabinettet sitt. Hun ene har en rosa kjole med sopp og mose som vokser ut av forhodet og halsen hennes. Gutten ved siden av henne har på seg sorte bukser, en hvit skjorte og sorte bukseseler. Han holder i en tråd som styrer den andre dukken.
To dukker står ved siden av hverandre med armene ned langs kroppen. Den ene dukken har krøllete langt blondt hår med to fletter med sløyfer i. Han andre har skallet hode med en skjorte med mønster på ermene med en grå vest på seg.
To studenter står tett inntil hverandre i kabinettet i kjelleren på campus Vulkan. Gutten har på seg en skjorte med korte ermer i blått stoff med en brun vest over. Han er skallet og dekket i lyseblåfarget maling over hele kroppen. Begge står med hodet bøyd ned mot bakken.
En dukke ser bekymret inn i kamera. Hun har blondt hår med krøller satt opp i to musefletter med rød tråd. Hun har treansikt som er malt som en stamme. Lyset i kabinettet har neongrønt og neonrosa lys.
En karakter lignende pinocchio står inne i glassmonteret sitt. Han har åpen munn og synger. Han ser sørgelig ut. Han har en hvit skjorte med broderier i halsen og på brystet. Han har også røde bukseseler.
En dukke som kan se ut til at det har blitt hentet inspirasjon fra Marie Antonette og den franske revolusjonen. Hun har en krøllete grå parykk som er satt opp i et fint oppstell. Hun har en blå kjole med fine ermer og et blomstrete mønster. I hånden holder hun en mindre dukke som hun stikker nåler i.
En dukke har fått brannskader i den ene halvdelen av ansiktet. Hun har en sløyfe på den ene siden av hodet. På seg har hun en sort pen kjole med broderier i halspartiet.
En dukke har på seg en dukkemaske mens hun blir holdt av tråder i armene. Hun har krøllete blondt hår oppsatt i to musefletter. I rommet er det neonlys i fargene rosa og grønt.
Årets ferdige uttrykk ble både skremmende og guffent.
Studentene imponerte alle besøkende under det tverrfaglige prosjektet.
Selv om formålet ikke var å skremme publikum merket man en guffen og kald stemning nede i kjelleren på Vulkan.
Dukkene kom til livet i kjelleren på campus Vulkan.
Dukkene i kjelleren hadde et levende uttrykk.
Publikum lot seg trollbinde av skuespillerne, de fantastiske kulissene og den ekstraordinære sminken.
De ulike kabinettene hadde spennende scenografi og univers.
Publikum ble møtt av mange ulike dukker i kjelleren.
Ved god hjelp av lysdesigner Mats Bergström ble kabinettene levende.