✕  Lukk søk

Utveksling til UC Berkeley

– UC Berkeley er et prestisjefylt universitet med høye forventninger til studentene. Men det er også tid til å gjøre en god del på fritiden.

Angelika Jane Bjørnstad studerer til vanlig KIF i Oslo, men tilbringer for tiden et semester i på UC Berkeley i California

Angelika Jane Bjørnstad studerer til vanlig KIF i Oslo, men tilbringer for tiden et semester på UC Berkeley i California.

Hvorfor UC Berkeley?

– Jeg hoppet først mye frem og tilbake da jeg skulle velge et utvekslingssted. Det var så utrolig mange fete steder man kunne velge blant. Fra Hawaii og Melbourne, til Queensland og Ho Chi Minh. Valget falt til slutt på Berkeley fordi det rett og slett var et av verdens beste universiteter og jeg ville ikke gå glipp av denne sjansen. Ikke minst vil det se bra ut på CV-en.

Berkeley ligger på vestkysten, noe som er helt gull, og kun 30 minutter unna San Francisco – en av favorittbyene mine. Herfra kan man jo reise overalt! LA og Las Vegas er bare en time unna med fly, og om man liker friluftsliv er Lake Tahoe og Yosemite noen timer unna med bil.

Hvilke forskjeller er det fra den norske studenttilværelsen?

– Fordi UC Berkeley er et prestisjefylt universitet, er det høye forventninger til studentene her. På høyskolen hjemme er vi vant til at det er en eller to eksamener som utgjør hele karakteren. Her er det kontinuerlige innleveringer, hvor alle resultatene teller for sluttkarakteren. Måten jeg jobber med skolearbeidet blir derfor annerledes. Stemningen er også en litt annen. Hele campus bærer en slags stolthet over seg.

Det er alltid mye liv på campus. Stands og boder reklamerer for grupper man kan melde seg inn i – alt i fra idrett til businessgrupper. Etter et ganske så kontroversielt utfall i presidentvalget har det også vært mange protester og demonstrasjoner her, noe som har vært ganske fett å være vitne til og være en del av.

Hvordan ser en vanlig dag på universitetet ut?

– En helt vanlig dag for meg er å stå opp en time eller to før forelesing, og lese meg opp til hva som skjer på forelesningen som kommer. Deretter drar jeg på forelesning. Jeg Skyper litt med familie og kjæreste hjemme kanskje, leser litt til mellom slagene, drar på enda forelesning og deretter trening.

Gjør du noe gøy på fritiden?

– Til tross for at det er mye å gjøre, så har vi fått tid til å gjøre en god del på fritiden. Forrige helg dro jeg til Monterey og Santa Cruz. Jeg har lekt turist i San Francisco en del, dratt på basketkamper og samlinger som har blitt arrangert for utvekslingsstudentene. Det er jo heller ikke til å legge skjul på at vi drar ut og fester sammen med de andre som er i den norske bobla, både her i Berkeley og i San Francisco.

I nærmeste fremtid er planene å dra til Reno i Nevada og en tur til Yosemite. Vi skal også på en arrangert tur med andre internasjonale studenter, hvor vi skal bo hos hostfamilies og ture rundt i North California. Så det er masse kult å finne på her!

Hvordan var forventningene til dette ukjente universitetet?

– Jeg hadde forventet høyt akademisk nivå på medstudenter og gode forelesere i forkant, samt å bli kjent med andre studenter fra andre land. Utenom det var jeg ganske åpen til hva som ble kastet mot meg.

Nivået på medstudentene er definitivt veldig høyt. Foreleserne er også ufattelige dyktige og gjør alt de kan for at man skal gjøre det så bra som mulig. De oppfordrer alle til å komme innom kontortidene, uansett hva det måtte være. Amerikanere er imøtekommende og superhyggelige, men det har vært litt vanskelig å bli kjent med andre enn i vår norske boble, nettopp fordi at alle er så utrolig fokusert på skolen. Men skolen arrangerer flere events og samlinger for å kunne hjelpe oss bli kjent.

UC Berkeley har virkelig innfridd forventningene.

Hva tror du at du vil ta med deg hjem fra USA?

– Her på Berkeley har vi sosiologifag, som er veldig annerledes enn de business-rettede fagene jeg har på høyskolen. Jeg vet det høres ut som en klisjé, men oppholdet har lært meg å se ting fra et annet perspektiv og sparket meg ut fra komfortsonen som man fort blir fanget i.

Denne erfaringen har lært meg å tenke og bruke hjernen min på forskjellige måter og presset meg akademisk (på en positiv måte). Man utvikler seg alltid ved å sette seg inn i – og være en del av – en annen kultur. Man tenker kanskje at den amerikanske kulturen ikke er så annerledes enn det norske, men det er veldig annerledes å bo her enn å dra på ferie hit.

Hva vil du si til dem som vurderer utveksling til neste år?

– Gjør det! Om du har en våt drøm om å leve ut det amerikanske college-livet, så er Berkeley definitivt det rette valget!

Jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte å dra på utveksling 🙂