✕  Lukk søk

Bryt isen: Syv strategier for en isfri fadderuke

Fadderuka gir grobunn for smalltalk, og smalltalk kan være rimelig skummelt. Det trenger det ikke være.

Illustrasjon av Titanic som spør isfjellet "Hva skal du studere?"

Den myteomspunnede fadderuka er kilde til store forventninger, både med positivt og negativt fortegn. Det handler om urbane rebusløp, vennskap som formes på rekordtid og uforglemmelige øyeblikk som glemmes dagen etterpå.

Det er i disse sene sommeruker at starten på skoleåret plutselig føles nærmere enn en fjern framtidstanke. Man våkner opp etter måneder i dyp sommertranse, og den snikende nervøsiteten for de første dagene av fadderuka melder seg. Den ene uka er foreldrene dine de eneste menneskeformede skikkelsene du må forholde deg til, den andre skal du skal stupe med hodet først ned i en sosial malstrøm.

Heldigvis har de fleste fadderne alle svømmemerkene på skjorta, og skal være drevne i å løse opp sosial spenning ved hjelp av spill og aktiviteter. Det betyr ikke at du er fritatt å gjøre en liten innsats selv. Fadderne kommer ikke til å snakke med andre på vegne av deg. Du må snakke selv, dessverre.

Da kan det være lurt å planlegge litt på forhånd hva som ramler ut av munnen når den åpnes (foruten retur-tequila).

Det er faktisk grenser for hvor mange ganger man kan spørre samtalepartneren om hva de skal studere, om de tror det blir bra saker, om de synes det er en bra fadderuke, om hva de drikker, om de synes det er bra saker å drikke, og så om hvor doen er selv om man vet hvor doen er og egentlig ikke må på do, men trenger et påskudd for å rømme uten å virke desperat, før man må finne noe annet å snakke om.

Her får du syv strategier for å bryte isen så kjapt som mulig i fadderuka:

Deltaker på fadderuka er samtalesky

1. Selvutlevering

Det er befriende i en gruppe at noen tør å vise frem skavankene sine. For eksempel ved å fortelle om en gang de tabbet seg skikkelig ut.
OBS: Selv om det kan være sjarmerende å statuere at man har menneskelige feil, er selvutlevering noe man må behandle med måte de første fadderdagene. Eksempler på ting du godt kan holde for deg selv:

 • Du har skubbet noen ned fra en heisekran ved uhell.
 • Du jobber med å påvirke det amerikanske valget i en russisk trollfabrikk.
 • Du er domfelt for landsforræderi.

2. Vis frem talentet ditt

Fadderuka er en ypperlig mulighet for deg til å presentere det skjulte talentet ditt. Folk flest elsker talentfulle mennesker, og du har gode sjanser for å høste både jubel og high-fives etter en vellykket opptreden. Dessuten vil en slik fremføring ofte føre til en kjedereaksjon hvor de andre slenger seg på for å vise seg frem. Da har du talentiaden gående, og dermed også praten. Eksempler på talenter:

 • Løpe 100 meter hekk kjapt.
 • Gjette korrekt på tall andre tenker på.
 • Lage trippelkrøll på tunga.
 • Ramse opp alle episodene av TV-serien “Med Hjartet på Rette Staden” i kronologisk rekkefølge (mest imponerende – kun et fåtall av oss klarer det).
 • Brøle veldig høyt.

3. Snu opp ned på samtalen

I stedet for å ha en vanlig samtale, blir du enig med samtalepartneren om å bytte roller. Du skal snakke som om du var motparten, og omvendt. Det gir en annerledes samtale og det kan være gøy å teste ut fordommer man har. (Hæ? En samtale bare at omvendt? Kan jeg få nobelprisen i sosialantropologi eller noe sånt kanskje?)

Karakterer fra Aidensfield prøver å ha en omvendt samtale

4. Artige tankeeksperiment

Det er få ting som setter i gang en brennhet diskusjon som finurlige oppdiktede scenarioer. De velkjente, som for eksempel spørsmålet om hvilken superkraft man helst vil ha, er ikke dårlige samtalestartere selv om de blir mye brukt. Det betyr bare at folk nødvendigvis har tenkt over det og derfor har et svar. Eksempler på andre tankeeksperiment:

 • Om du kunne levd i et filmunivers, ville du valgt Digimon, Pokémon eller Schindlers Liste?
 • Ville du helst vært en hest eller ikke?
 • Hvis du blir strandet på en øde øy, hvilken karakter fra TV-serien “Med Hjartet på Rette Staden” vil du helst ha med deg?

5. Bedreviter

Visste du at folk som har noen gode fun facts på lur får flest venner? Faktisk er det slik at folk som begynner setninger med “faktisk” blir ansett som 50% smartere enn resten. Det er en god kombo, og fadderuka er en perfekt anledning for deg til å øse ut kuriositeter og trivia. Om ikke annet kan du få hele fadderuka til å baksnakke deg. Og baksnakking er snakking det òg – det må man aldri glemme! Eksempler på gode funfacts du kan pugge på:

 • Over halvparten av koalabjørnene i verden har klamydia (apropos: polstre deg godt i fadderuka, og for guds skyld hold deg unna den karismatiske koalabjørnen).
 • “Koala”er navngitt av Aboriginerne og oversettes til “drikker ikke”. (Her slutter altså fellestrekkene ved koalabjørnen og deltakerne på fadderuka).
 • Derek Fowlds og Willam Simons var de eneste i rollebesetningen som var med i alle sesongene av TV-serien “Med Hjartet På Rette Staden”

6. Spill dum

Scorer du lavt på skam, og er villig til å ofre litt sosial anseelse for at resten av gruppa skal bli sammensveiset, kan du frivillig sette deg i en posisjon hvor du kan latterliggjøres. Om faddergruppa di for eksempel bestemmer seg for å ha en tacokveld, kan du si at du aldri har hørt om taco før. At du er en kronidiot blir festens store snakkis, og de andre medlemmene vil knytte sterke bånd over din udugelighet. Andre ting du kan si for å sette deg i en klovneposisjon:

 • Hva betyr adshel?
 • Ja, jeg bruker egentlig 41 i sko, men synes bare 58 er mer comfy:)
 • Jeg synes TV-serien “Sykehuset i Aidensfield” var bedre enn TV-serien “Med Hjartet på Rette Staden”.

7. Snakk om noe alle mener noe om

Et sikkerstikk er å dra samtalen inn på et minste felles multiplum. Noen samtaleemner kan du være sikker på at alle har en eller annen formening om. TV-serier er et godt eksempel, i riktige kretser. El-scooter er et annet eksempel. Du kan da si ting som “Voi – det ser rimelig teit ut, men det er gøy når man gjør det selv!” og du vil ha samtalen gående hele kvelden.

OBS: Da jeg sa minste felles multiplum er ikke det helt sant. Noen ting har vi alle mennesker til felles og kan derfor ved første øyekast se ut som gode samtaleemner.

Likevel vil jeg advare mot å safe samtalen for mye.
For eksempel vil ikke det å si “musikk – bra saker eller litt overvurdert?” eller “jeg liker å sove på noe mykt som f.eks madrass og ikke noe hardt som f.eks. spett” sannsynligvis lede til en spesielt engasjerende prat.

Karakter fra Aidensfield kommer med kloke råd

Uansett hvilken (om noen) av disse strategiene du velger, vil du nok fort merke at sosialiseringa ikke er så skummel som man hadde tenkt. Du kan berolige deg med at i starten vil alle andre være like interessert i å konstant vite hvor doen er som deg. Om du likevel stresser, så er det ikke krise om du heller vil bli hjemme og se en TV-serie du liker (bare spør meg hvis du vil ha en anbefaling på en god dramaserie satt i 70-tallets Yorkshire).

Fred være med deg!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania

Aktuelt