✕  Lukk søk

Mine beste råd til kommende studenter

Tips og råd som jeg skulle ønske jeg fikk før jeg begynte bacheloren!

Selv om vi er sammen om å være nye, kan vi alle være litt alene om å vite alt vi bør om hva, når, hvor og hvordan. Jeg var raskt ute med å henge meg på faddere og medstudenter jeg ikke kjente, for råd og tips i begynnelsen av mitt første år. Ikke alle er komfortabel i å finne svar på den måten, men jeg anbefaler dere å utfordre den approachen også. Rådene jeg har samlet her, var ting vi fant ut av litt på veien. Men! Hadde jeg fått tilbud om denne lista på forhånd, ville jeg takket JA.

Her får du mine 8 beste tips for en myk start på studieåret.

Student og blogger Vida avbildet i en vinduskarm med oransj bakgrunn og et stort vindu

1. HOLD KONTAKTEN

I fadderuka får du en eksklusiv mulighet til å adde fadderne dine i sosiale medier. Det er veldig lurt å benytte seg av den muligheten. Senere kan du nemlig bruke de som veiledere (mot at de gir tillatelse til det, da) gjennom eksamensstress og rådvillhet. Et par er så greie at de sender deg tidligere eksamener, andre vet hvilke bygg og etasjer klasserommene befinner seg i. Etterhvert får du venner i klassen også, og disse bør du lage gruppechats med. Det kommer garantert usikre stunder der dere kan bruke hverandre med fordel, eller eventuelt trøste hverandre (hehe).

 

2. PENSUM FØR STUDIESTART

Pensumlistene legges ut gjennom sommeren, og om du begynner anskaffelsen av pensumlitteraturen før du begynner første semesteret, sparer du seg selv for mye styr når alt annet også er nytt. Jeg vet det var flere i klassen min som fikset bøker over sommeren, mens jeg selv måtte stresse meg gjennom det de første ukene. Pensum er alfa omega til eksamen, ikke bare for å holde tritt gjennom semesteret. Husk at de også kan være helt avgjørende når du skal skrive selve bacheloroppgaven. Informasjon om hvor og hvordan du finner pensumlistene finner du her.

Bilde av bøker

 

3. APROPOS PENSUM: PENGER…

Om du vil spare noen kroner på pensumkjøp, vil du få god nytte av ibok.no! Nettsiden fungerer som finn.no, men for kun salg og kjøp av brukte pensumbøker. I tillegg finnes det en egen Facebook-gruppe som heter Høyskolen Kristiania – Kjøp og salg av pensumbøker. Ellers har skolen en egen butikk (Akademika) med pensumbøker som ligger i Prinsensgate, der får du blant annet rabatt på hvert femte bokkjøp, hvis du laster ned appen med samme navn. Du kan også finne pensumbøker hos andre bokhandlere, men felles for disse er at de lager ekko i din tomme bankkonto. På iBok og i Facebook-gruppen kan du finne bøker til halve prisen så prøv der først.

OBS! Husk å sjekke pensumlista di før du ukritisk kjøper pensum av en på andreåret. Av og til endres pensum fra år til år. Så slipper du kjøpe bøker du ikke har bruk for.

Les også: Hvordan bli UTROLIG RIK som student!

 

4. BE PHOTO-READY

Jeg tror ikke jeg har møtt én person som visste at man faktisk blir fotografert når man henter studentkortet sitt. Meg selv inkludert. De fleste studentkort byr derfor på fett hår, svett bart, maskaraflekker og matrester. Ikke alle bryr seg om dette, for du skal tross alt bare pipe deg inn dører på skolen med det eller vise det på bussen. Men noen (for eksempel meg) bryr seg. Derfor har jeg faktisk krøpet til korset og kjøpt meg nytt studentkort med nytt bilde. Det er litt surt å skaffe nytt, så be photo-ready!

Bilde av trikk og tre emojier som løper.

 

5. RUTER-APPEN ER BYENS BESTE KART

Den redder deg når du skal vorse i Kuba-parken, møte opp på jobbintervju eller ta en pause på de fine kaféene du ikke finner i Karl Johan. Tast inn hvor du skal, så gir appen deg en oversikt! Det går trikker og busser over alt i Oslo. Sånn sett er det utrolig kult å studere i sentrum.

 

6. SKAFF OVERSIKT ASAP

Skaff deg oversikt over frister, datoer, studentplattformer, osv. Dette er key. 🔑 Livet som student blir mye enklere hvis du har en oversikt over fristene som omhandler søknader og innleveringer, innbetalinger, eksamener, fritak for fag, oppsigelser og så videre. Det vandrer kjipe historier der ute om studenter som ikke gjorde ditt eller datt før fristene, og ingen parter synes det er gøy. Husk at intet system fungerer uten frister. Det kan også være lurt å sjekke studentmailen regelmessig, og se viktige meldinger og kule kursmuligheter i canvas.

Du finner alt du trenger HER!

Jente som sitter ved et kaffebord med Macbooken sin. På bordet ligger det briller, mobiltelefon, en pen og en notatbok. Bildet er tatt ovenfra.

 

7. MÅL OG VANER

Begynner du studieåret med et par slappe uvaner (som du tenker du kan stramme opp senere), kan jeg love deg at de forplanter seg utover semesteret. Studietiden kommer til å stå til forventningene om karakterer og drømmene du sitter med, bare du har litt rutine på ting. Det blir i det minste veldig mye enklere å være ajour med pensum, som jo er en motivasjon når eksamensracet setter i gang. Jeg glapp litt på de gode vanene jeg hadde etablert første semester, som førte til at jeg fikk skuffende resultat på en eksamen og kontet den, som ikke er SÅ kult. Derfor gjør du deg selv en stor tjeneste om du setter deg noen mål og lager gode studievaner for hvert semester.

 

8. TIME HOS COACH

Skolen har en raus og hyggelig sosialrådgiver og coach som heter Tevje! Han holder til i 2. etasje på campus Kvadraturen, og er tilgjengelig for oss studenter hele studieåret. Til han kan du gå om du trenger litt coaching-råd for studietiden, en samtalepartner, et fristed eller kanskje gråte ut. Ta ansvar for deg selv, og grip fatt i Tevje hvis du føler du trenger det.

Les også: Vida tester HK-coach!

Vida som smiler på et sort hvitt bilde med solbriller ute på landet

Det funka for meg!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania

Aktuelt