✕  Lukk søk

Blank + Westerdals = Sant

Hva er nøkkelen til å kapre drømmerollen? Og hvordan er skuespill som deltidsjobb?

Det er lummert i luften når William Greni Arnø (25) runder hjørnet på Campus Fjerdingen. Han har nettopp levert bacheloren og er offisielt utdannet skuespiller. Magnus Wold (20) er ti minutter forsinket, han kommer nemlig rett fra en topptur på Galdhøpiggen. Man kan mildt sagt si at han har hatt et hett første år på Bachelor i Skuespill. Utenom studiet har westerdølingene nemlig én ting til felles, som vi ikke kommer utenom: Begge har spilt i hver sin sesong i NRK P3-serien Blank!

Ganske kult å kunne gå fra impro-forelesning på skolen, til ekte innspilling på jobb.

Blank skjedde

De aller fleste var klare for mer, etter siste sesong av Skam. Derfor kunne ikke Blank ha kommet på et bedre tidspunkt. I første sesong møter vi Ella og kjæresten hennes Mats, rollen til William. I andre sesongen følger vi hovedpersonen Zehra som forelsker seg i Petter, rollen Magnus spiller. Når jeg først har dem begge foran meg, må jeg bare vite: Hvordan er det egentlig å ha en skuespillerrolle som deltidsjobb?

– Jeg har egentlig ikke hatt noen særlig andre jobber, sier Magnus. For min del var det mye hardt arbeid, for jeg ville gjøre det bra både på skolen og i serien. Jeg jobbet mye med det jeg gikk glipp av hjemme, og fulgte med på tingene klassen gjorde så godt jeg kunne. Samtidig var innspillingene veldig gøy. Jeg har aldri jobbet så hardt som det året her.

William nikker og legger til.

– Lærerne var veldig greie med en gang de fikk vite at jeg hadde fått rollen. De vet jo at denne deltidsjobben komplimenterer studiene, så det var ingen problemer med tanke på fravær. Det var utrolig kult å jobbe med hele narrativet til rollen min. Selv om ikke det er Mats’ perspektiv vi ser fra i sesong 1, måtte jo jeg på en måte spille det ut. Det lærte jeg mye av. Ganske kult å kunne gå fra impro-forelesning på skolen, til ekte innspilling på jobb.

Studenter flest har jo deltidsjobber i butikk, på kafé, på kontorer og lignende, så for meg høres det så spennende ut at resultatet av deltidsjobben havner på TV. Ikke minst teller det desto mer å gjøre en god jobb.

Begge rollene kunne by på forelskelse og kjærlighet, men bak kameraet var de jo egentlig bare kollegaer. Hvor utfordrende er det å spille frem god kjemi med noen man egentlig ikke kjenner fra før?

 – Altså, hun som spilte Zehra og jeg er ganske forskjellige, og det var jo en utfordring, forteller Magnus. Men når begge er innstilt på å gjøre sitt beste, er det lett å bli kjent og å skape den gode kjemien. Vi brukte for eksempel en del tid sammen bare vi to og produsenten. Hang sammen liksom, for å bli kjent. Og så finner man jo sine triks på en måte. For eksempel har jeg funnet ut at hvis jeg fniser litt og ser vekk, så blir jeg rød i kinnene og ser med en gang ganske forelsket ut.

Les også: En fattig student møter @fattig.student

Karakterene Zehra og Petter som snakker sammen i serien Blank

Når begge gir sitt beste er det enklere å spille frem en god kjemi. (Skjermdump fra NRK)

Det var en lang auditionprosess, og alt var hemmelighetsstemplet.

Kapre drømmerollen

Det er mange som kommer til auditions, men kun noen få får rollene. Hva er egentlig nøkkelen til å kapre en sentral rolle?

– Det var en lang auditionprossess, og alt var hemmelighetsstemplet, sier William. Målet var på en måte serien, ikke selve rollen. Det er en fordel å være åpen, både som skuespiller og ellers. Hvis man er elitete, sånn «det liker jeg ikke, jeg liker ikke det, det liker jeg ikke» så lager man et snevert område for seg selv, og hva man selv kan gjøre bra. Man låser seg litt, og får veldig høye krav til seg selv.

Magnus utfyller.

– Akkurat dét er veldig bra med skuespillerlinja også! Man blir kjent med seg selv, så det er et ganske selvrealiserende studium. Når man er skuespiller bruker man jo kroppen og hodet, og da må man vite hva man jobber med. Vi hadde ganske lange auditions før vi fikk rollene, og da er det viktig å vite hva man kan, og hva man bringer til bordet.

Les også: Siri Seljeseth fant ingen gode roller og bestemte seg for å skrive dem selv. 

Bildet er en screenshot av serien Blank der vi ser Magnus som spiller rollen som Petter

Magnus spiller rollen som «Petter» i NRK p3-serien Blank! (Skjermdump fra NRK)

Livet bak serien

Til vanlig lever guttene ganske vanlige, jordnære liv. Magnus bruker mye tid på klassen og det de lærer, ellers slapper han av med spillet LineRider eller noen melodier på piano. William som leverte bacheloroppgave for bare noen uker siden, jobber på en nyåpnet kafé og spiller gitar! De er tydelige på at kjendistilværelsen ikke er grunnen til å at de brenner for skuespill.

På den måten var serien ganske god å spille i: Den skulle fremstå så autentisk og ekte som mulig. Av den grunn fikk ikke skuespillerne ta intervjuer eller PR under innspillingen.

Man overlever ikke i audition på livsløgner.

Begge kan si seg enige om at drømmen er å drive med utøvende kunst, der kreative måter å uttrykke seg på er den brennende kjernen. William begynte med amatørteater allerede i overgangen til ungdomsskolen, og mener skuespill er uttrykksformen som passer han best nå.

–  Altså jeg elsker skuespilleryrket, og det er derfor jeg utdannet meg til det. Men det er ikke sikkert jeg kommer til å gjøre akkurat det hele livet. Tilbake til det med å være åpen, man ser jo rundt seg på de som gjør sine ting og man blir inspirert. For eksempel har jeg begynt å fatte interesse i regi av serier og filmer, og tenker kanskje det er det jeg skal drive med. Det er jo også en måte å utøve kunst. Men akkurat nå så er det skuespill jeg er best på og trives med.

William og Magnus står foran Westerdals Campus Fjerdingen og ler mens de gjør impro

Guttene tar impro på strak arm!

Beste råd for å lykkes på audition

Jeg kan ikke gå herfra uten et bra råd, og William er kjapp på ballen.

– Du må ikke gå inn og være en hund, være sånn «hva vil dere at jeg skal gjøre?». De som holder audition sitter og venter på at den de vil ha skal komme. Din oppgave er å komme inn i rommet, og vise at det er deg de leter etter. Med det mener jeg ikke nødvendigvis at du skal gi dem det de tror vil ha. Du må være deg selv, men du må levere det du kan og er best på, og få de til å tenke at det er det de vil ha.

– Før jeg hadde de lange auditionene lagde jeg en spilleliste med hype-sanger, som jeg hørte på for å gire meg opp. Jeg måtte føle at jeg var kul og fortjente plassen i rommet. Det nytter ikke å komme inn der og være usikker, unnskylde seg og trekke seg unna.

Bildet viser en screenshot av William som spiller rollen Mats i sesong 1 av Blank

William i rollen som «Mats» under sesong 1 av Blank! (Skjermdump fra NRK).

Magnus nikker seg enig.

– Jeg også gjorde det. Eller, jeg ga meg selv komplimenter og styrkende ord hele tiden. Jeg tenkte at jeg er dritflink, og at det er derfor jeg har kommet så langt. Det er veldig viktig å være ydmyk i en sånn setting, men like viktig er det å være trygg på seg selv. Det er en hårfin balanse, som er vanskelig å finne. Derfor er det viktig å finne seg selv, forstå seg selv. Du må vite hva du er trygg på og hva du har å komme med. Man overlever ikke i audition på livsløgner.

 

Skrevet av Vida Emilie Werner

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania

Aktuelt