✕  Lukk søk
Fagskole

Film

Ta steget inn i filmbransjen!

Fagskolestudiet i film gir deg verktøyene, kunnskapen og grunnlaget du trenger for å ta steget inn i filmbransjen.

Film er en av verdens største industrier, enten det er innenfor underholdning, nyhetsformidling, forskning eller markedsføring. Med lett tilgjengelig utstyr blir levende bilder lettere å lage og lettere å distribuere. Derfor trenger vi flere visuelle historiefortellere av god kvalitet.

Utvikle ditt eget filmuttrykk

Fagskolen Kristianias filmutdanning satser på produksjoner av dokumentarfilm, reportasje, kortfilm, eksperimentell film, musikkvideo, reklamefilm og fiksjon. Vi velger blant annet å la deg eksperimentere med fiksjonsfilm (kortfilm) fordi vi tror det vil virke inn på din utvikling av et eget selvstendig filmuttrykk og på den måten virke trygghets- og selvtillitsfremmende.

Gled deg også til spennende fag som filmteori, dramaturgi, produksjon, regi og manus, foto/lys og klipp og lyd, og muligheten til å spesialisere deg innen de fagene du liker best.

Studentarbeider

Vår filmutdanning gir deg en bred forståelse av hvordan en filmproduksjon foregår ved å la klasserommene fungere som et reelt produksjonssted. Lær deg å produsere ulike sjangre, og vær innom alt fra manus og regi til entreprenørskap.

Alle lærerne du møter, arbeider i norsk film- og TV-bransje, og dermed vil studiet til enhver tid være oppdatert på det som skjer i bransjen.

Med det økende tilbudet av film som streames, TV-programmer som velges på nett, samt nye formater til bruk på sosiale medier og YouTube, og ikke minst spillbransjen, må filmarbeideren stadig utvikle seg for å holde følge. Vi møter denne utfordringen ved å vektlegge tverrfaglig samarbeid, særlig med studenter innenfor lyd- og musikkdesign, og 3D-animasjon.

Denne breddeforståelsen gjør deg bedre rustet til å møte en bransje i stadig endring, og slik får du en forståelse av hele produktet og prosessen.

 

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

For å bli tatt opp som student på fagskolestudier må du oppfylle ett av disse opptakskravene:

 • generell studiekompetanse
 • fullført og bestått videregående opplæring
 •  fagbrev/svennebrev
 • realkompetanse for fagskole
  • minimum 23 år i løpet av opptaksåret
  • dokumentere 3 års fulltids arbeidserfaring, herunder regnes lønnet/ulønnet arbeid, verneplikt, folkehøyskole og frivillig arbeid/tjeneste
  • arbeidsattester må inneholde start og sluttdato samt stillingsprosent/timeantall
  • dokumentere norskkunnskaper
   • fra grunnskole, videregående skole, norsk på høyere nivå eller norskprøve B2 for innvandrere fra Vox

Les mer om opptakskravene

I tillegg til pensumlitteratur, anbefales det å kjøpe egne hodetelefoner, minnepinne og ekstern harddisk (minst 1 terrabyte stor) for å ta vare på arbeidet for ettertiden. Det legges opp til studietur tredje semester, men denne er det frivillig å være med på.

Programvare som brukes i forbindelse med filmproduksjonene er tilgjengelig på skolens datasaler og klipperom, samt at alt produksjonsutstyr lånes på høyskolen.

Fullført utdanning kvalifiserer til arbeid i film- og produksjonsselskaper. I tillegg vil du kunne arbeide i medieselskaper, reklamebyråer og informasjons- og markedsavdelinger i både privat og offentlig sektor.

Du kan også få jobb i TV-produksjonsselskapene som leverer til TV, nett-TV, sosiale medier og film, samt på innspilling av dramaproduksjon. Vi har dessuten samarbeid med flere universiteter i utlandet der du kan bygge på til en bachelorgrad.

Etter to år kan du fortsette å studere film ved å ta en bachelorgrad i blant annet USA, England eller Australia.

Etter fullført fagskoleutdanning kan du dra til utlandet og ta en ettårig påbygging for å oppnå en internasjonal bachelorgrad. Vår samarbeidspartner Education Link hjelper deg med denne søknadsprosessen. Følgende studiesteder i utlandet tilbyr dette studiet:

Australia

 • Deakin University
 • Curtin University
 • Griffith University

England

 • Southampton Solent University
 • University of Hertforshire

Vi gjør oppmerksom på at en bachelorgrad ikke nødvendigvis tilfredsstiller opptakskravene til alle mastergrader, verken i Norge eller utlandet. Det enkelte universitet eller høyskole er selv ansvarlig for å definere sine opptakskrav.

Dersom du har planer om å studere til en mastergrad, anbefaler vi at du setter deg godt inn i institusjonens opptakskrav, inkludert krav til forkunnskaper og fagsammensetning, før du velger å studere videre til en bachelor i utlandet.

Du må selv sørge for at du har den nødvendige bakgrunn og fagsammensetning for den eller de mastergrader du ønsker å søke deg inn på.

Dette er et 2-årig fagskolesstudium som gir generell studiekompetanse ved fullført studieløp. Her lærer du et håndverk og jobber praktisk med faget under utdanningen.

En fagskoleutdanning er en høyere yrkesutdanning som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse. Undervisningen foregår i mindre klasser.

Det er tett individuell oppfølging, og mange av lærerne dine har solid bransjeerfaring på fagfeltet de underviser i. Dette er med på å forsterke nærheten til arbeidslivet.

Fagskole-film-(1)
Fagskole-film-(2)
Fagskole-film-(4)
Fagskole-film-(5)
Fagskole-film-(6)
Film - studenter på opptak
Film - studenter på opptak
Film - studenter på opptak
Tverrfaglig prosjekt for 1. årsstudenter ved fagskolestudiene film, 3D & animasjon, illustrasjon og musikkdesign.
 • Finn-fb

  Møt fagansvarlig

  Finn McAlinden har mye erfaring fra filmbransjen. Han vil lære studentene sine den praktiske tilnærmingen til faget. – Vi trener folk som kan gjennomføre, sier han.

  Les mer
 • Thomas Flått har drømmejobben på alpinlandslaget

  Møt en tidligere student

  En skiskade førte Thomas Flått til kameraet. Nå reiser den tidligere filmstudenten verden rundt for å fange alpinlandslaget på film.

  Les mer