✕  Lukk søk
Fagskole

Illustrasjon

Lær å utvikle ditt talent og din visuelle stil

På fagskolestudiet illustrasjon lærer du å utvikle din visuelle stil og jobber med oppdrag for reelle kunder.

Kort fortalt er illustrasjon

 • tegningen på T-skjorta din
 • det som møter deg på melkekartongen på frokostbordet
 • figurene i animasjonsfilmen du så i går
 • coveret på den siste boka du leste
 • tegneserieheftet du elsket som barn, og faktisk fortsatt elsker
 • det som er på veggen i yndlingsbutikken din.

Illustratører jobber med en rekke ulike oppdrag innen reklame, bøker, aviser, magasiner, animasjon, film og TV, emballasje, tegneserier og dataspill. De er eksperter på alt som vises i form av bilder, og kan skissere hvordan noe ville se ut i virkeligheten.

En illustratør må kunne tolke en tekst, en ide eller en stemning og lage et bilde av den. Illustrasjon er således nær knyttet til kunstfeltet – og bruker ofte samme teknikker – men jobber mer med kunder og kommersielle mål.

Opptaksprøve

Lær ulike illustrasjonsteknikker

På utdanningen vil du lære kommersiell billedkommunikasjon av profesjonelle illustratører og billedkunstnere. Det jobber med illustrasjoner til tekst, reklame, tegneserier, avis, bøker, plakater, dataspill, emballasje og CD-cover.

Idé og kreative prosesser har sterkt fokus, og det kombinerers teoretisk undervisning med praktiske oppgaver både i egne prosjekter og oppdrag fra reelle kunder.

En utdanning innen ilustrasjon gir deg muligheten til å jobbe med det du liker best – dyrke idéer, undersøke illustrasjonsteknikker og deretter føre dem ut i livet.

Studentarbeider

Vårt studium utdanner illustratører som kan planlegge, skape og gjennomføre illustrasjonsprosjekter beregnet på private og offentlige kunder. Her lærer du å utvikle ditt talent og din visuelle stil samt jobbe med oppdrag for reelle kunder.

Gled deg til å lære mer om bildet. Hvilken teknikk skal du bruke? Hva skal du illustrere til den teksten og det budskapet? Hva skal illustrasjonen brukes til? Hvordan passer bildet ditt til den som skal se det?

Du lærer om illustrasjon fra A til Å: fra ide og budskap, via arbeidsmetode og prosess, til presentasjon og hvordan det er å jobbe som illustratør. Hos oss lærer du hvordan du kommuniserer med bilder og hvordan du kan gjøre rede for hva du vil med det du lager og hvorfor du har løst oppdraget på den måten du har gjort.

Illustrasjonsutdanningen gir deg kunnskap om illustrasjon gjennom fag som blant annet illustrasjonsteknikker, historiefortelling, tolkning av budskap, figur i rom og bildets retorikk.

I undervisningen legges det vekt på basisfagene komposisjon, form, farge og materialer, og du får muligheten til å eksperimentere med ulike illustrasjonsteknikker som trykk, tusj, akryl, sjablong og collager. Du vil også lære å ferdigstille arbeider i Adobe-programmene Illustrator, Photoshop og InDesign.

I siste del av studiet kan du fordype deg i et område innen illustrasjon som du er spesielt interessert i. Dette vil gjøre deg bedre i stand til å jobbe selvstendig, ivareta eget uttrykk og bli en tydelig visuell stemme i bransjen.

Praktisk undervisning

På Høyskolen Kristiania setter vi praksis og håndverk i sentrum, og kundeoppdrag er derfor en viktig del av undervisningen. Du vil i løpet av utdanningen jobbe med fagområder som bildekunnskap, illustrasjonsteknikker, programvare og kreativ metode.

Underveis vil du også samarbeide med studenter fra andre studier, for eksempel Reklame og merkekommunikasjon, Grafisk design, Film, 3D-animasjon og Musikkdesign.

 

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

For å bli tatt opp som student på fagskolestudier må du oppfylle ett av disse opptakskravene:

 • generell studiekompetanse
 • fullført og bestått videregående opplæring
 •  fagbrev/svennebrev
 • realkompetanse for fagskole
  • minimum 23 år i løpet av opptaksåret
  • dokumentere 3 års fulltids arbeidserfaring, herunder regnes lønnet/ulønnet arbeid, verneplikt, folkehøyskole og frivillig arbeid/tjeneste
  • arbeidsattester må inneholde start og sluttdato samt stillingsprosent/timeantall
  • dokumentere norskkunnskaper
   • fra grunnskole, videregående skole, norsk på høyere nivå eller norskprøve B2 for innvandrere fra Vox

Les mer om opptakskravene

Dersom du ikke har erfaring innenfor tegning, form og farge, kan du melde deg på skolens forkurs før studiestart.

Etter at du har fått et evt. tilbud og akseptert studieplassen din kan du melde deg på forkurs her:

I tillegg til pensumslitteratur må det påregnes kostnader knyttet til enkelte av verkstedene, oppgavebesvarelser, presentasjon og innleveringer.

Et eksempel på en utgift er print-kostnader hos trykkeri eller på skolen i forbindelse med presentasjon ved endt tema eller mappeinnlevering. Programvaren som brukes er tilgjengelig på alle skolens datamaskiner i og utenfor undervisning.

Vi har et begrenset antall digitale tegnebrett, speilreflekskameraer og lysbord til utlån og bruk i høyskolens lokaler.

Mange studenter velger også å starte virksomheter alene eller sammen med andre for å arbeide innen media, reklame og design. Illustratører jobber med illustrasjoner i bøker, magasiner og aviser. De løser oppdrag innen animasjon, film og TV. De jobber med emballasjeillustrasjon og saksillustrasjon. Flere drømmer om – og utvikler egne produkter innen tegneserier og dataspill.

Mange illustratører velger å starte egen virksomhet. Fagskoleutdanningen i Illustrasjon gir også et godt grunnlag for videre læring, enten i arbeidslivet eller på videre studier. Vi har samarbeid med flere universiteter i utlandet, der du kan bygge på til en bachelorgrad.

Etter fullført fagskoleutdanning kan du dra til utlandet og ta en ettårig påbygging for å oppnå en internasjonal bachelorgrad. Vår samarbeidspartner Education Link hjelper deg med denne søknadsprosessen. Følgende studiesteder i utlandet tilbyr dette studiet:

Australia

 • Curtin University
 • Deakin University

England

 • Southampton Solent University
 • University of Hertfordshire

Vi gjør oppmerksom på at en bachelorgrad ikke nødvendigvis tilfredsstiller opptakskravene til alle mastergrader, verken i Norge eller utlandet. Det enkelte universitet eller høyskole er selv ansvarlig for å definere sine opptakskrav.

Dersom du har planer om å studere til en mastergrad, anbefaler vi at du setter deg godt inn i institusjonens opptakskrav, inkludert krav til forkunnskaper og fagsammensetning, før du velger å studere videre til en bachelor i utlandet.

Du må selv sørge for at du har den nødvendige bakgrunn og fagsammensetning for den eller de mastergrader du ønsker å søke deg inn på.

Dette er et toårig fagskolesstudium som gir generell studiekompetanse ved fullført studieløp. Her lærer du et håndverk og jobber praktisk med faget under utdanningen.

En fagskoleutdanning er en høyere yrkesutdanning som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse. Undervisningen foregår i mindre klasser.

Det er tett individuell oppfølging, og mange av lærerne dine har solid bransjeerfaring på fagfeltet de underviser i. Dette er med på å forsterke nærheten til arbeidslivet.

Illustrasjon av krokodille
Illustrasjon studentarbeid
Illustrasjon studentarbeid
Jente som tegner. Bilde
Selvportrett av Frida Hefte
Selvportrett av Andreas Lund
Selvportrett av Ylva Aas
Skolearbeid fra Illustrasjonsstudentene. Bilde
Illustrasjon studentarbeid
Illustrasjon studentarbeid
Illustrasjon studentarbeid
Illustrasjon studentarbeid
Illustrasjon studentarbeid
Illustrasjon studentarbeid
Fagskolestudiet Illustrasjon
Illustrasjon - studentarbeid
Fagskolestudiet Illustrasjon
studiehverdag-illustrasjon13
studiehverdag-illustrasjon
studiehverdag-illustrasjon12
studiehverdag-illustrasjon11
studiehverdag-illustrasjon10
studiehverdag-illustrasjon9
studiehverdag-illustrasjon8
 • Foto av Tor Edvin Strøm som smiler

  Møt fagansvarlig

  – En illustratør lager de bildene oppdragsgiveren trenger for å kommunisere. Da er det viktig å kunne tolke budskapet og oversette det til ideer og utrykk som er gjør jobben best mulig. Dette lærer du her, sier Tor Edvin Strøm.

  Les mer
 • Zarina Saidova, student på Ilustrasjon i Trondheim

  Møt studenten

  Hun har tegnet hele livet, og så bestemte hun seg for å bli illustratør. – Nå vil jeg satse på drømmen min, sier Zarina.

  Les mer
 • Portrettbilde av Sigbjørn Lilleng som spiser en banan, i sort-hvit.

  Møt bransjen

  Sigbjørn Lilleng gjør det skarpt med tegneserien FNRZ og holder kurs og workshops i hele Norge.

  Les mer
 • I jobb: Elise Stalder - Illustrasjon

  Møt en tidligere student

  Elise startet sin egen nettbutikk, Elise Stalder Illustrasjon & Design.

  Les mer