✕  Lukk søk
Fagskole

Musikkdesign

Knytt kontakter med relevante kunder og arbeidsgivere underveis i utdanningen.

Ved hjelp av musikkomposisjon og lydproduksjon kan du lokke fram følelser og sinnsstemninger, bidra i historiefortellingen og være med på å styrke en merkevare.

Er du interessert i

 • hvordan du kan påvirke innhold og mening med din musikk?
 • hva som er god lyd – og hvordan du kan få egen produksjon til å låte profesjonelt?
 • hvordan du kan gjøre interessen din for musikkproduksjon og lyddesign til en yrkesvei?

Da er fagskolestudiet i musikkdesign det rette for deg!

Musikkdesignutdanningen ved Fagskolen Kristiania gir deg mulighet til å bli en dyktig aktør med godt utviklede skapende og tekniske ferdigheter innen lyd- og musikkproduksjon til auditive og audiovisuelle medier.

Musikkdesign er en toårig fagskoleutdanning der du ved bruk av moderne musikkteknologi jobber med komposisjon, arrangering, musikkproduksjon og lyddesign for å realisere egne ideer og kundenes ideer.

Opptaksprøve
Vi anbefaler deg å søke først og levere opptaksprøven etter hvert. Om du søker først har vi mulighet til å følge deg opp og hjelpe deg underveis til opptaksprøven er levert.

 

Studentarbeider

Denne spillelisten har et utvalg låter der tidligere studenter fra musikkdesign er involvert som artister, låtskrivere og/eller produsenter.

For å kunne levere fullstendige lyd- og musikkproduksjoner til medier som film, fjernsyn, reklame, radio og spill – eller som musikk i seg selv – må du ha kreative ideer og musikalske og tekniske ferdigheter til å utføre ideene. På fagskolestudiet Musikkdesign legger vi vekt på at undervisningen skal lære deg praktiske anvendbare ferdigheter framfor ren teoretisk kunnskap.

Et godt utgangspunkt for å bli en god musikkdesigner er at man på en eller annen måte også har holdt på med musikk fra før. Du har trolig alltid vært interessert i musikk. Kanskje har du spilt i et band, sunget i kor, gått musikklinje på VGS eller folkehøyskole, spilt i korps, gått på kulturskole eller holdt på med musikkproduksjon på datamaskin.

Undervisningen foregår i klasserom og musikkstudio, og vektlegger praktisk jobbing med komposisjon, arrangering, musikkproduksjon/lydproduksjon og lyddesign.

I tillegg til å gi bred kompetanse til å kunne levere på brief fra kunder og aktører i den audiovisuelle mediebransjen legger utdanningen til rette for at du kan velge ditt spesialområde. Siste semester fordyper du deg i musikkproduksjon og/eller strategisk musikkdesign, hvor du selv velger utgangspunkt og problemstilling.

Kontakt med næringsliv og bransje

Lærerne har annet arbeid i og/eller lang erfaring fra norsk musikk- og lydbransje, og gir deg realistiske produksjonsutfordringer i form av både fiktive og reelle briefer. Dette gjør at du lettere kan knytte kontakter med relevante kunder og arbeidsgivere underveis i utdanningen.

 

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

For å bli tatt opp som student på fagskolestudier må du oppfylle ett av disse opptakskravene:

 • generell studiekompetanse
 • fullført og bestått videregående opplæring
 •  fagbrev/svennebrev
 • realkompetanse for fagskole
  • minimum 23 år i løpet av opptaksåret
  • dokumentere 3 års fulltids arbeidserfaring, herunder regnes lønnet/ulønnet arbeid, verneplikt, folkehøyskole og frivillig arbeid/tjeneste
  • arbeidsattester må inneholde start og sluttdato samt stillingsprosent/timeantall
  • dokumentere norskkunnskaper
   • fra grunnskole, videregående skole, norsk på høyere nivå eller norskprøve B2 for innvandrere fra Vox

Les mer om opptakskravene

I tillegg til pensumlitteratur, anbefales det å ha eget sett med studiohodetelefoner i god kvalitet. Egen harddisk formattert for Apple Mac anbefales også.

Arbeidsstasjoner (DAWs) bestående av mac, midi-keyboard, lydkort og programvare er tilgjengelig i klasserom og studio både i og utenfor undervisningen.

En god musikkdesigner skal kunne beherske både komposisjon, musikkproduksjon/lydproduksjon og lyddesign innenfor ulike sjangre, ha god kjennskap til musikkteknologi, forstå hvordan lyd og musikk kommuniserer, og levere profesjonelle produksjoner til medier som film, TV, radio/podkast, reklame og spill.

Som musikkdesigner kan du derfor jobbe med det meste innen produksjon av – og kommunikasjon med – lyd. Flere av våre tidligere studenter gjør det godt i egen frilans- virksomhet.

Fagskolen Kristiania har også samarbeid med flere universiteter i utlandet, der du kan bygge på til en bachelorgrad.

Etter fullført fagskoleutdanning kan du dra til utlandet og ta en ettårig påbygging for å oppnå en internasjonal bachelorgrad. Vår samarbeidspartner Education Link hjelper deg med denne søknadsprosessen. Følgende studiesteder i utlandet tilbyr dette studiet:

Australia

 • Griffith University

England

 • Southampton Solent University
 • University of Hertfordshire

Vi gjør oppmerksom på at en bachelorgrad ikke nødvendigvis tilfredsstiller opptakskravene til alle mastergrader, verken i Norge eller utlandet. Det enkelte universitet eller høyskole er selv ansvarlig for å definere sine opptakskrav.

Dersom du har planer om å studere til en mastergrad, anbefaler vi at du setter deg godt inn i institusjonens opptakskrav, inkludert krav til forkunnskaper og fagsammensetning, før du velger å studere videre til en bachelor i utlandet.

Du må selv sørge for at du har den nødvendige bakgrunn og fagsammensetning for den eller de mastergrader du ønsker å søke deg inn på.

Dette er et 2-årig fagskolesstudium som gir generell studiekompetanse ved fullført studieløp. Her lærer du et håndverk og jobber praktisk med faget under utdanningen.

En fagskoleutdanning er en høyere yrkesutdanning som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse. Undervisningen foregår i mindre klasser.

Det er tett individuell oppfølging, og mange av lærerne dine har solid bransjeerfaring på fagfeltet de underviser i. Dette er med på å forsterke nærheten til arbeidslivet.

 • Jørgen Orheim - Musikkdesign

  Møt fagansvarlig

  Jørgen Orheim forteller om en svært praktisk rettet utdanning, der det legges vekt på å konstant skape. 

  Les mer
 • Oda TIlset smiler til kamera, mens Ida Iki ser på en dataskjerm

  Møt en student

  Allerede etter ett år på musikkdesign fikk Oda Tilset sine første oppdrag. – Jeg lager og implementerer alle lydeffektene til spillet Helheim Hassle, forteller hun.

  Les mer
 • Pressebilde av Mugisho.

  Møt en tidligere student

  Mugisho tror ikke at han hadde vært der han er nå, hadde det ikke vært for Musikkdesign-studiet.

  Les mer
 • Smilende mann ser på dataskjerm.

  Møt bransjen

  – Behovet for identitetsskapende lyd og musikk øker kraftig, spesielt til video på nett, podkast og smarthøyttalere, sier Marius Hansen. Har har jobbet som lyddesigner i NRK i 15 år, men startet sin lyd-karriere allerede mens han studerte.

  Les mer