✕  Lukk søk
Fagskole

3D og animasjon

3D og animasjon handler om å bruke visuelle virkemidler i levende bilder.

Lær hva som kreves for at man skal kunne skape god kommersiell 3D og animasjon.

Kort fortalt er 3D og animasjon

 • figurene i en animasjonsfilm
 • karakterene og omgivelsene i spillene du spiller
 • reklamefilmene du ser på TV
 • de fantastiske effektene i filmen du så på kino, men også omgivelsene du trodde var ekte i samme film

Som du forstår, handler studiet om å bruke visuelle virkemidler i levende bilder. En god 3D-designer behersker animasjon, 3D-grafikk, visuell kommunikasjon og historiefortelling.

På dette studiet utvikler du både dine estetiske evner og kommunikasjonsferdigheter ved å lære om ide, konsept og strategi i levende bilder rettet mot kunder og kommersielle mål.

Studentarbeider

Vårt 3D- og animasjonsstudium er i stor grad en audiovisuell utdanning. For at du skal få en helhetlig bransjeforståelse og erfaring med realistiske produksjonsprosesser, vil du samarbeide tett med våre studenter fra blant annet Film, Musikkdesign og Illustrasjon.

I siste semester får du muligheten til å spesialisere deg innen en valgfri retning av utdanningens fire kjerneområder: spill, VFX (visuelle effekter), motion design og animasjonsfilm.

Praksisrettet utdanning

Kontakt med bransje og næringsliv er en viktig forutsetning for å sikre at du får en så praktiskrelatert undervisning som mulig, men også for å sikre at studiet til enhver tid er oppdatert på hva bransjen etterspør.

Dine lærere kommer derfor fra lignende arbeid i norsk bransje for 3D, animasjon og visuell kommunikasjon, noe som gjør at du lettere kan knytte kontakter allerede under studiene. Lærerne er oppdatert på det som skjer, og bringer denne kunnskapen videre til deg.

 

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

For å bli tatt opp som student på fagskolestudier må du oppfylle ett av disse opptakskravene:

 • generell studiekompetanse
 • fullført og bestått videregående opplæring
 • fagbrev/svennebrev
 • realkompetanse for fagskole
  • minimum 23 år i løpet av opptaksåret
  • dokumentere 3 års fulltids arbeidserfaring, herunder regnes lønnet/ulønnet arbeid, verneplikt, folkehøyskole og frivillig arbeid/tjeneste
  • arbeidsattester må inneholde start og sluttdato samt stillingsprosent/timeantall
  • dokumentere norskkunnskaper
   • fra grunnskole, videregående skole, norsk på høyere nivå eller norskprøve B2 for innvandrere fra Vox

Les mer om opptakskravene

Forkurset i tegning form og farge er avlyst for høsten 2019. Forkuset var valgfritt og er ikke nødvendig for å lykkes på studiet.

I tillegg til pensumslitteratur og Pluralsight, anbefales det å ha et eget sett med hodetelefoner. Egen ekstern harddisk anbefales også, sammen med en Dropbox-konto. Arbeidsstasjoner og programvare er tilgjengelig i klasserom både i og utenfor undervisningen.

Etter to års fagskoleutdanning vil du ha grundig forståelse av – samt inngående praktisk erfaring med – komposisjon og produksjon av 3D og animasjon til mange typer medier. Du har fått erfaring med en produksjons ulike ledd, fra ideskaping, komposisjon/animasjon og 3D-grafikk via produksjon til ferdigstilling, leveranse og presentasjon.

Gjennom masse praktisk arbeid har du også utviklet kunnskap om hvordan 2D-/3D-grafikk og animasjon påvirker innhold og budskap. Du har fått ferdigheter innen historiefortelling og visuell kommunikasjon av funksjonell 3D og animasjon tilpasset kunders behov.

I tillegg vil du kunne levere profesjonelt utførte produksjoner til for eksempel reklamebyråer, designbyråer, spillselskaper, VFX-studioer, produksjonsselskaper og mobil- og mediebedrifter.

Du kan også fortsette på en bachelorgrad i England, i Australia eller på New Zealand.

Etter fullført fagskoleutdanning kan du dra til utlandet og ta en ettårig påbygging for å oppnå en internasjonal bachelorgrad. Vår samarbeidspartner Education Link hjelper deg med denne søknadsprosessen. Følgende studiesteder i utlandet tilbyr dette studiet:

Australia

 • Curtin University
 • Deakin University
 • Griffith University

New Zealand

 • Media Design School

Vi gjør oppmerksom på at en bachelorgrad ikke nødvendigvis tilfredsstiller opptakskravene til alle mastergrader, verken i Norge eller utlandet. Det enkelte universitet eller høyskole er selv ansvarlig for å definere sine opptakskrav.

Dersom du har planer om å studere til en mastergrad, anbefaler vi at du setter deg godt inn i institusjonens opptakskrav, inkludert krav til forkunnskaper og fagsammensetning, før du velger å studere videre til en bachelor i utlandet.

Du må selv sørge for at du har den nødvendige bakgrunn og fagsammensetning for den eller de mastergrader du ønsker å søke deg inn på.

Dette er et 2-årig fagskolesstudium som gir generell studiekompetanse ved fullført studieløp. Her lærer du et håndverk og jobber praktisk med faget under utdanningen.

En fagskoleutdanning er en høyere yrkesutdanning som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse. Undervisningen foregår i mindre klasser.

Det er tett individuell oppfølging, og mange av lærerne dine har solid bransjeerfaring på fagfeltet de underviser i. Dette er med på å forsterke nærheten til arbeidslivet.

 • Remi-FB

  Møt fagansvarlig

  – På dette studiet vil du lære deg å kombinere idé, konsept og strategi – presentert i levende bilder, forteller fagansvarlig Remi Kristiansen.

  Les mer
 • Kristoffer blogger Studentambassadør

  Møt en student

  – 3D og animasjon er en veldig praktisk linje. Et motto eller type slagord kan være så klisjé som «learning by doing».

  Les mer
 • Tor Martin. Portrettbilde.

  Møt en tidligere student

  Tor Martin Austad er 3D-animatør og biolog(!) og driver sitt eget animasjonsstudio 3D Visjon. Nå er han i vinden med vitenskapelige animasjonsvideoer!

  Les mer
 • Spillutvikling-3D---Aslak-Helgesen2

  Møt en foreleser

  Aslak Helgesen er timelærer på 3D og animasjon ved Høyskolen Kristiania Bergen og lager spill ved siden av.

  Les mer