✕  Lukk søk
Bachelor

Journalistikk

Jobb med journalistoppdrag fra første skoledag!

Har du en stemme som vil bli hørt? Ønsker du å bidra i samfunnsdebatten, eller jobbe i media? Vil du være med på å prege dagsordenen, avdekke og opplyse? Som journalist søker du alltid etter å finne nyhetsverdien. Du er kritisk innstilt, tørster stadig etter mer kunnskap og drives av ditt samfunnsansvar; få informasjonen ut til folket. Uavhengig av plattform, fora eller tema. Vi sørger for at du lærer det journalistiske håndverket.

Samfunnsrolle

Journalistens og de frie mediers rolle i samfunnet har kanskje aldri vært mer diskutert, kritisert, eller anerkjent. Det er ikke uten grunn at pressen kalles den fjerde statsmakt. Sosiale medier, statsoverhoder, kildekritikk og retten til ytringsfrihet preger og former nyhetsbildet. I begivenhetenes sentrum finner du journalisten.

Påvirk og berik

Med fokus på praktisk tilnærming til faget, god presseetikk og veiledning fra kyndige og dedikerte fagpersoner – gjør en bachelor i journalistikk deg både ettertraktet og godt rustet til ulike retninger i presse- og mediebransjen.

Møt journaliststudent, Astri Øverdal, som hadde praksis hos VG Peil.

Journalistiske verksteder

Mange av emnene i studiet er organisert som journalistiske verksteder der alt fra krim og katastrofer til underholdning, sport og portrettintervjuer inngår. Her vil du lære om intervjuteknikker, kildekontakt og informasjonssøk i tett samarbeid med kjente aktører i mediebransjen.

Medienes makt og påvirkningskraft er enorm, og etikk er en svært viktig del av journalistikken. Som journalist skal du avdekke kritikkverdige forhold i samfunnet samtidig som du holder deg innenfor lov og rett. Regler og retningslinjer for journalistisk virksomhet behandles grundig.

Digitale medier

Digitale medier har en sentral plass i utdanningen. Det er den multimediale journalisten som får jobb. Den multimediale journalisten har med seg en mobiltelefon hun filmer og tar bilder med, samtidig som hun oppsøker kildene, stiller de rette spørsmålene og skriver ned svarene på en blokk, før stoffet bearbeides og publiseres på ulike plattformer.

Underveis i studiet får du derfor grunnleggende opplæring innen foto- og videojournalistikk og blir i stand til å ta gode bilder og lage videoinnslag.

Praktisk

Journalistutdanningen tar utgangspunkt i «learning by doing», som betyr at du fra første dag vil jobbe med reelle journalistiske oppdrag, noe vi har erfart at våre studenter verdsetter og mediebransjen etterspør. Dette innebærer å gå ut i felten, snakke med mennesker, oppsøke hendelser og publisere stoff i alle sjangre, fra nyhet til feature.

I utdanningens fjerde semester skal du ut i praksis – full jobb i norske medier i to måneder. Vi samarbeider med en rekke medier i praksisperioden, fra VG og Dagbladet via NRK og TV2 til lokal- og regionalaviser samt blader og nettsteder innen alle sjangre.

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

I utdanningens fjerde semester skal du ut i praksis – full jobb i norske medier i to måneder. Vi samarbeider med en rekke medier i praksisperioden; fra VG og Dagbladet, NRK og TV2 til lokal- og regionalaviser samt blader og nettsteder innen alle sjangre.

På dette studiet har du muligheten til å søke om utveksling til disse samarbeidspartnerne i utlandet:

Australia

 • Deakin University, Melbourne

England

 • Southampton Solent University, Southampton

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

 • Generell studiekompetanse
 • Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5-regelen
 • Realkompetanse

Les mer om opptakskravene

Bachelor i journalistikk er bygget opp av både grunnleggende journalistikkfag, kunnskapsfag og digitale medier. Det gjør deg svært godt egnet til en jobb i norske medier i framtiden.

Mangeårig samarbeid med store deler av bransjen viser at våre studenter er etterspurt i norske medier. De vil ha den praktiske, digitale, etiske og kunnskapsrike journalisten.

Med Bachelor i journalistikk har du muligheten til å søke deg videre på mastergrader i inn- og utland.

 • Lars Richard Bache Bachelor i Journalistikk

  Vil du være demokratiets vaktbikkje?

  Studieprogramlederen, Lars Richard Bache, forteller hva du kan vente deg på Bachelor i journalistikk.

  Les mer
 • Hege Tørresdal står ute iført en rosa kåpe i knelengde. Hun har på seg et skjerf som ligger pent rundt halsen og skulderne i fargene hvitt, grått, lyse grått og sort. I venstre hånd holder hun en IPhone. I bakgrunnen kan man se sola skimte bak ryggen hennes.

  Beskyttere av det frie ord

  Journalistyrket er myteomspunnet, hyllet og utskjelt. Men hvordan er profesjonen i virkeligheten? Vi har snakket med to av landets beste journalister.

  Les mer
 • Astri Øverdal står foran et VG-skilt som lyser.

  Praksis hos VG Peil

  — Det som er bra med journalistikkstudiene på Høyskolen Kristiania er at de forbereder deg på arbeidslivet, sier Astri Øverdal, etter uker med praksis i VG Peil.

  Les mer
 • Veronica Orderud står foran en skjerm med et power point slide.

  Inviterer aktuelle gjester til undervisningen

  Veronica Orderud var invitert for å snakke om å stå i en gigantisk mediestorm for studentene i emnet retts- og kriminaljournalistikk.

  Les mer