✕  Lukk søk
Bachelor

Maske- og hårdesign

Vi er den eneste høyskolen i Norge som tilbyr Bachelor i maske- og hårdesign

Studieprogrammet er svært praktisk. Du vil jobbe med reelle prosjekter innen film, teater og tv – og du vil jobbe tverrfaglig med andre studieretninger ved Institutt for scenekunst, musikk og studio. De faglige er aktive og profesjonelle aktører innen sine felt. Les blant annet om Jim Udenberg, som foreleser på maske- og hårdesign:

Ved hjelp av sminke, hår og spesialeffekter blir du en mester til å fremstille en troverdig rollefigur. Du lærer blant annet å støpe tenner, neser og sårskader. Se hvordan en av skuespillerne ble forvandlet til en skummel dukke i videoen under.

Du benytter håndverkstradisjoner og metoder fra maskørfaget, i tillegg til nye materialer, redskaper og metoder, for å designe, fremstille og påføre uttrykket.

Som maske- og hårdesigner jobber du med rolle- og manus­analyse så vel som kunst og kultur – historisk og i samtid. Du får en bred innføring i film, teater, kunst- og kulturhistorie.

Høyskolen gir deg et verdifullt nettverk med kommende kolleger og arbeidsgivere. Du knytter kontakter med fremtidige samarbeidspartnere innen kunst, kommunikasjon og teknologi.

Bachelor i maske- og hårdesign holder til i Brenneriveien, der vi har flere spesialrom, som

 • Sminkerom
 • Finverksted
 • Grovverksted

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

I utdanningens sjette semester skal du ut i praksis – full jobb som maske- og hårdesigner i et profesjonelt miljø over tid.

Praksis gir deg erfaring i bransjer eller næringer der maske- og hårdesignee jobber, og gir en mulighet til å opparbeide et kontaktnett innenfor ulike bransjer.

Tidligere studenter har blant annet hatt praksisplass i Bluewhale studios, Nationaltheatret og Den Norske Opera.

På dette studiet har du muligheten til å søke om utveksling til denne samarbeidspartneren i utlandet:

Les mer om vårt utvekslingstilbud her.

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

 • Generell studiekompetanse
 • Y-veien: Svennebrev i frisørfaget eller maskør- og parykkmakerfaget
 • Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5-regelen
 • Realkompetanse

Sammen med søknaden din skal du levere en opptaksprøve. Se opptaksprøven og vurderingskriteriene for opptak her.

Maske- og hårdesigneren jobber tradisjonelt innen scenekunsten, men er i dag også en nødvendig ressurs i kunstneriske team som arbeider med audiovisuell fortelling innen film og tv.

Bachelor i maske- og hårdesign skal bidra til å styrke kvaliteten på arbeid med karakter-, maske- og hårdesign ved scenekunst, film og mote og annen kulturell aktivitet i spenningsfeltet mellom kunst og kreative næringer i Norge.

I sum skal dette sikre en sluttkompetanse som setter den uteksaminerte studenten i stand til å finne arbeid innen et bredt bransjefelt som omfatter blant annet teater, opera, ballett, film, tv, musikkbransje, eventbransje, mote og kunst. I dette feltet skal den ferdige maske- og hårdesigneren være en naturlig deltaker i kunstneriske team med ansvar for å designe, bygge og påføre uttrykk som gir karakteren liv, og som gir skuespillere og aktører hjelp og motstand i karakterutviklingen ved å bistå med tolkning, referanser og begrunnede designforslag. Maske og hårdesigneren fullfører og løfter det visuelle uttrykket.

Dette studiet gjør deg kvalifisert til videre mastergradsstudier.

Der bachelorgraden har lagt et solid grunnlag med breddeforståelse, er hensikten med våre mastergrader å utdanne eksperter på fagfeltet.

Våre mastergrader har få studenter i hver klasse, som gir gode muligheter for aktive debatter og spennende diskusjoner mellom studenter og forelesere.

Vi inviterer de beste bedriftene inn i forelesningene og det legges stor vekt på å knytte undervisningen opp mot dagsaktuelle tema og reelle problemstillinger som bedrifter jobber med.

 • Bildet viser karakteren Magnus som troll. Han ser sjokkert ut og har forstørrede ører og nese. Ørene peker ut. Han har på seg en hvit vanlig genser med knapper midt på brystet og en lusekofte

  Designet maskene og protesene i NRK-serien «Magnus»

  Arbeidet til Jim Udenberg, som er høyskolelærer på Bachelor i maske- og hårdesign, vekker internasjonal oppsikt. Udenberg står bak maskene og protesene i humorserien for «Magnus» på NRK.

  Les mer
 • Aase Lund Mathisen er i disse dager aktuell med spillefilmen ‹‹Blindsone››. Her står hun foran Campus Brenneriveien i Oslo. Hun har en sort t-skjorte, jeans og håret er oppsatt.

  Møt studieprogramleder

  — Du lager ikke noe fordi det er pent, men fordi det har en funksjon. Det sier noe om karakteren du skaper, sier Aase Lund Mathisen, som er studieprogramleder.

  Les mer
 • Maske- og hardesign_student

  Møt studenten

  — Primært handler maske- og hårdesign om å designe og skape ulike karakterer, og sette disse inn i en fiktiv virkelighet på film, teater eller tv, forteller Trine Pedersen.

  Les mer
 • En ung kvinne blir sminket til et teaterstykke av en annen ung kvinne.

  Jobber tverrfaglig med andre studieretninger

  Hvert år gir studentene på skuespill og maske- og hårdesign liv til et gresk teaterstykke. I år har de gjennom et suverent samspill av sminke, hår og skuespill skapt stykket «Ødipus Rex».

  Les mer