✕  Lukk søk
Bachelor

Tekst og skribent

Går du rundt med en forfatter i magen? En reklamemaker i ryggmargen? Eller en manusforfatter i munnen? Slipp dem fri.

Tekst og skribent er et treårig bachelorstudie i fortelling, idearbeid og språk. Studiet gir deg en grundig innføring i kreativ skriving innenfor en rekke sjangere, og mulighet til å fordype deg i en selvvalgt retning det siste året, hvor du også er ute i praksis.

Tv-serieskaper eller tekstforfatter? Ja takk, begge deler.

Du vil i løpet av studiet ha jobbet med skjønnlitterære tekster, reklame, scene, manus for film, TV og radio, og skrevet for både trykte medier og web/sosiale medier. Den røde tråden i studiet er fortellingen, språket og virkemidlene som skal til for å formidle den – det være seg ren tekst, lyd, bilde eller en kombinasjon av disse.

Tenker du utenfor boken?

Vi setter eksperimentet høyt og oppfordrer studentene våre til hele tiden å utforske nye måter å bruke språket på. En annen ting vi setter høyt er leken. Vi vil at det skal være morsomt å lære.

Podcast eller poesi? Ja takk, begge deler.

Vi har et nært forhold til studentene våre, og studentene til hverandre. Tidligere studenter hos oss finner du som toneangivende fortellere i alle deler av den norske offentligheten: både som reklameskapere, tekstforfattere, dramatikere, forfattere, manusforfattere og programskapere.

Ordet er fritt.

Tekst og skribent ønsker å være en dynamo i fortellingsmiljøene i Norge. Derfor er det viktig for oss å være i nær dialog med verden. Studiet har et sterkt nettverk utenfor skolen, både i kraft av tidligere studenter og andre ledende fortellere i alle miljøer. Studentene våre blir undervist av interne krefter, tidligere studenter og andre eksterne fagfolk. Vi legger stor vekt på konkret og praktisk gjennomføring av prosjekter. Vi vet at den eneste måten å bli en god skrivende forteller på, er å skrive og fortelle.

Vil du dikte opp en ny verden?

Etter endt studie vil du ha utforsket tekst og kommunikasjon grundig. Du vil ha god kunnskap i mange fortellingsområder. Du vil ha stor erfaring med å gjennomføre prosjekter, alene og sammen med andre. Men aller viktigst: du vil ha funnet en kurs og retning for hva slags forteller du vil være og hva slags fortellinger du vil lage.

I begynnelsen var ordet. Hva blir slutten? Lag dine egne fortellinger.

Maren og Joakim er studenter på Bachelor i tekst og skribent. Hør hva de har å si.


Les også:
Førstelektor på tekst og skribent, Bård Torgersen, ga nylig ut bok. Anmelderne roser forfatteren.

Bachelorprogrammet omfatter markedskommunikasjon, redaksjonell kommunikasjon og kunstorienterte tekster. Disse fagområdene strekker seg fra markedskommunikasjon og reklame, via redaksjonelle plattformer innen fjernsyn, radio, digitale og trykte publikasjoner. Det gjelder også mer kunstorienterte uttrykksmåter innen musikk, film, teater og skjønnlitterær fortelling.

Du utfordres til å skrive og publisere stoffet ditt fra første dag, og presentere tekstene i ulike sammenhenger, for forskjellige miljøer og på ukonvensjonelle måter. Du samarbeider med andre studenter på høyskolen, også i tverrfaglige grupper.

Undervisningen består blant annet av forelesning, seminarundervisning, skriveverksted og veiledning. En betydelig del av studentenes arbeidstid benyttes til individuelt arbeid og forberedelser.

Studentene jobber i grupper med gruppeprosjekter innen redaksjonell kommunikasjon, markedskommunikasjon og kunstorienterte tekster og med hverandreveiledning. Øvelse i forskjellige former for publisering er i fokus. Studentene presenterer sine arbeider individuelt og i grupper for medstudenter og, der det er relevant, for eksternt publikum og/eller eksterne oppdragsgivere. Det forventes at studentene deltar aktivt i undervisningen og i gruppearbeidet. Det legges opp til tverrfaglige prosjekter.

Høyskolen gir deg et verdifullt nettverk med kommende kolleger og arbeidsgivere. Du knytter kontakter med framtidige samarbeidspartnere innenfor kunst, kommunikasjon og teknologi.

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

I utdanningens sjette semester skal du ut i praksis – ut i full jobb i en medie- eller kommunikasjonsbedrift.

I praksisperioden jobber du med konkrete prosjekter og oppdragsgivere. Perioden gir deg praktisk erfaring med mediefaglig arbeid og mulighet til å opparbeide seg et kontaktnett innenfor bransjen.

Tidligere har studenter hatt praksis i reklamebyråer, produksjonsselskaper innen TV, film og radio og forlag. Eksempler på noen av praksisstedene er Anti, NRK, Cappelen Damm, Flamme forlag, Teddy-TV, Vixen, JCP Ignite, Humornieu, Spark, Pocket, Sagveien Resort, Saatchi & Saatchi, Frekvens, Aftenposten, Både Og, Anorak, Bokklubben, Spartacus, Monster og diverse lokalaviser.

Ta kontakt med faglig studieleder for å få mer informasjon om utveksling.

Les mer om vårt utvekslingstilbud her.

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

 • Generell studiekompetanse
 • Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5-regelen
 • Realkompetanse

Sammen med søknaden din skal du levere en opptaksprøve. Se opptaksprøven og vurderingskriteriene for opptak her.

Det du lærer på bachelorprogrammet Tekst og skribent har høy relevans i dagens arbeidsmarked. Vårt mål er å utdanne utøvende kommunikatører og multiskribenter, som kan skrive og publisere, og som har oppdragskommunikasjon sentralt. Karrierevalgene er mange, og du kan blant annet velge å bli forfatter, journalist, eller jobbe med reklame som tekstforfatter.

Etter fullført bachelorgrad er det mulig å fortsette på en masterutdanning i Norge eller i utlandet.

Dette studiet gjør deg kvalifisert til videre mastergradsstudier.

Der bachelorgraden har lagt et solid grunnlag med breddeforståelse, er hensikten med våre mastergrader å utdanne eksperter på fagfeltet.

Våre mastergrader har få studenter i hver klasse, som gir gode muligheter for aktive debatter og spennende diskusjoner mellom studenter og forelesere.

Vi inviterer de beste bedriftene inn i forelesningene og det legges stor vekt på å knytte undervisningen opp mot dagsaktuelle tema og reelle problemstillinger som bedrifter jobber med.

 • Tidligere student på tekst og skribent på Westerdals, nå Høyskolen Kristiania, Marco Reinertsen, har mange spennende navn på blokka.

  Møt tidligere student

  Etter at tidligere student på Bachelor i tekst og skribent, Marco Reinertsen, gikk ut fra skribentlinja, har han blant annet skrevet for Nationaltheatret og Det Norske Teater. Nå jobber han som redaksjonssjef for Natt&Dag.

  Les mer
 • En jente med en hvit dressjakke og hvite bukser sitter i en sort sofa med hendene i fanget. Hun har langt lyst hår og smiler til kamera.

  Møt en tidligere student som har bokdebutert

  — Jeg føler meg hjemme når jeg skriver. Å lage egne rom, fylle de med rare og spesielle skapninger. I universet mitt er jeg helt fri, forteller Nina K. Lillebo, som bokdebuterte med «Rør ikke de som sover».

  Les mer
 • Linn Skoglund, faglig studieleder ved Bachelor i tekst og skribent

  Møt studieprogramleder

  – Vi er veldig opptatt av at den teorien vi bruker skal omsettes til praksis. Møt studieprogramleder på Bachelor i tekst og skribent, Linn Skoglund.

  Les mer
 • Markus-Neby–Tidligere-student-Tekst-og-skribent

  Møt en tidligere student

  – Stillingen min er reporter i radioprogrammet P3morgen, hvor jeg har ansvar for å bidra med minst ett innslag til hver sending, sier Markus Neby.

  Les mer