✕  Lukk søk
Bachelor

Visual Effects

Visual Effects, gjerne forkortet til VFX, er et virkemiddel som brukes for å fortelle en historie. Se for deg «Avengers», «Star Wars», «Jurassic Park» og «Hobbiten» uten overbevisende visuelle effekter. Eller filmer som «The Crown», «Max Manus» og «Den 12. mann». Uten visuelle effekter hadde nok kinosetene og Netflix-sofaene forblitt tomme.

 

VFX lar filmskapere ta seerne med tilbake i tid, eller lage en verden som aldri har eksistert. Dette studiet lærer deg hvordan du kan skape en karriere innen film og tv, og gir deg nærkontakt med bransjen du vil inn i.

Ikke bare Hollywood

Ikke et vondt ord om palmer, sol og stjerneglitter i Los Angeles, men dyktige VFX-artister trengs i aller høyeste grad her hjemme også. Hva ville «Bølgen» vært uten den enorme digitale bølgen i Geirangerfjorden? «Skjelvet» uten bygninger som raser sammen eller tv-serien «Nobel» uten eksplosjoner? «Kon-Tiki» uten flyvefisk og hvalhai? Det er nok å ta tak i her hjemme også!

Hos oss lærer du et håndverk det er stor etterspørsel etter, og kommer i kontakt med bransjen som former film og tv.

Vi jobber samtidig tverrfaglig med andre studielinjer som: film og TV, lyddesign,  skuespill, maske- og hårdesign, manus og 3D-grafikk. Les mer om hvordan vi samarbeidet om en heftig actionscene.

I den første halvdelen av studiet er hovedvekten på artistisk utvikling, samt å lære basisteknikker i VFX. Du vil utvikle et blikk for lysets kvaliteter og bildekomposisjon i emnet «Fotografi». I «Cinematography» får du en innføring i film og kamerateknikker. I «Tegning og visuell kommunikasjon» vil fokuset være på storyboarding og perspektiv, mens i «Farge og design» vil du lære fargeteori og samspillet mellom farger, som er essensielt når du senere begynner med integrering i VFX.

Du vil også lære grunnleggende 3D, samt starte VFX compositing-sporet, som går igjennom hele studiet. I løpet av denne perioden deltar du i stadig større prosjekter der vi bruker denne kunnskapen.

I siste halvdel av studiet jobber studentene i større grad med tyngre og mer komplekse VFX-produksjoner. Gjennom realistiske produksjonsoppgaver bygger du opp en profesjonell showreel som vil gjøre deg attraktiv i jobbmarkedet – både her hjemme og internasjonalt. En god showreel er selve nøkkelen til drømmejobben. Du får tilgang til en mengde utstyr og spesialrom, som green screen-rom og VFX-lab.

Kreativ og målbevisst

Visual Effects-studiet passer for deg som er kreativ og som kan jobbe målbevisst. Du må være motivert, samt like tekniske utfordringer. Hvis du liker å tegne, fotografere, lage filmer eller jobbe i Photoshop, kan det være du som blir fremtidens Visual Effects-artist. Studiet fokuserer på compositing hvor du lærer å lage profesjonelle filmeffekter. Graden er utviklet i tett samarbeid med ledende selskaper som Storm Studios og Gimpville.

Studieprogramleder, Hans Gunnar Brekke, har mange års erfaring fra store produksjoner i utlandet og har blant annet brukt sin erfaring fra Jungelboken og Hobbiten-filmene i utviklingen av studiet. Med seg på teamet har han Morten Moen, tidligere VFX Supervisor på Storm Studios. Moen har vært med å bygge opp VFX-bransjen i Norge, har jobbet på over 60 filmer og tv-serier. Han har vunnet flere priser, blant annet Amanda for «Beste visuelle effekter i 2015».

Trykk på modellen for å åpne i ny fane

Ta kontakt med studieprogramleder for å få mer informasjon om utveksling eller les mer om vårt utvekslingstilbud her.

For å kunne søke på studiet må du ha ett av punktene nedenfor:

 • Generell studiekompetanse
 • Generell studiekompetanse etter fagopplæring med fag/svennebrev eller yrkespraksis og utdanning etter 23/5-regelen
 • Realkompetanse

Sammen med søknaden din skal du levere en opptaksprøve. Se opptaksprøven og vurderingskriteriene for opptak her.

Generell studiekompetanse er det normale kravet for opptak, men ved dette programmet kan unntak gis for søkere som tilfredsstiller spesielle faglige krav. Ta kontakt med opptak@kristiania.no om du vil vite mer.

Flere av studentene på Visual Effects-studiet har allerede fått en fot innenfor bransjen, enten ved praksisplass eller deltidsjobb i flere av de ledende studioene i Oslo. Visual Effects-industrien er i rask vekst, og skaper mange spennende karrieremuligheter for kreative studenter. Med en fullført bachelorgrad i Visual Effects kan du blant annet jobbe som:

 • Compositing Artist
 • Matte Painter
 • Matchmove Artist
 • Rotoscope Artist
 • Paint & Prep Artist

Dette studiet gjør deg kvalifisert til videre mastergradsstudier.

Der bachelorgraden har lagt et solid grunnlag med breddeforståelse, er hensikten med våre mastergrader å utdanne eksperter på fagfeltet.

Våre mastergrader har få studenter i hver klasse, som gir gode muligheter for aktive debatter og spennende diskusjoner mellom studenter og forelesere.

Vi inviterer de beste bedriftene inn i forelesningene og det legges stor vekt på å knytte undervisningen opp mot dagsaktuelle tema og reelle problemstillinger som bedrifter jobber med.

 • Markus Eiken, som går 3. året på BA-studioet i Visual Effects, fikk mulighet til å gjøre bacheloroppgaven sin hos firmaet Important Looking Pirates (ILP) i Stockholm.

  Medvirket i «Game of Thrones» under studiene

  Da Markus Eiken dro til Stockholm for å gjøre bacheloroppgaven sin hadde han aldri trodd at det første prosjektet var siste sesong av «Game of Thrones»!

  Les mer
 • Studieprogramansvarlig på Bachelor i VFX står utenfor campus Brenneriveien.

  Møt studieprogramleder

  – Du vil lære fra noen av de beste i bransjen her til lands, sier Hans Gunnar Brekke, som selv har jobbet med blant annet Jungelboken og Hobbiten-filmene.

  Les mer
 • Møt en foreleser

  Visual effects gjør at det som filmes kan endres til det som regissøren opprinnelig ønsket seg, og på den måten hjelper vi regi til å oppfylle visjonene sine, forteller Morten Moen.

  Les mer
 • Markus Dahlstrøm fikk jobbe på den norske storfilmen «Skjelvet», i løpet av perioden sin hos Gimpville. Foto: Nordisk Film

  Fikk innpass hos VFX-studioet Gimpville som andreårsstudent

  Gimpville står bak filmer som «Amundsen», «12. Mann», «Bølgen» og «Skjelvet». En gjennomarbeidet showreel fikk Markus Dahlstrøm gjennom nåløyet.

  Les mer