✕  Lukk søk

Ginas italienske eventyr

Gina drømmer om å kombinere sin grafisk design-utdanning med mote, og derfor var valg av utvekslingsby lekende lett. Hun tilbringer høstsemesteret i Milano!

Jeg drømmer om å kombinere min kommende grafiske utdanning med mote, og Milano tilbyr nettopp dette. Derfor var valget enkelt!

– Dessuten er avstanden hjem ikke særlig lang, så hit har jeg mulighet til å få besøk av både venner og kjæreste underveis i oppholdet.

Hvordan er førsteinntrykket?

– Jeg ble overrasket over hvor imøtekommende italienere er! Selv om mange av dem ikke kan engelsk i det hele tatt tar de seg alltid tid til å dra opp Google translate eller mime helt til problemet er løst – det er nesten litt komisk. De synes også at det er veldig spennende med folk fra Norge, så det er klart vi får litt ekstra oppmerksomhet her!

– Italienerne begynner ikke på skolen før i oktober, så vi går kun i klasse med andre utvekslingsstudenter og har dessverre ikke fått så mange lokale venner ennå.

Gina_Dalby er på utveksling i Milano. Til vanlig studerer hun grafisk design i Trondheim

NABA har noe de kaller for «buddy project» hvor du kan komme i kontakt med en italiensk student på skolen – nesten som en fadder.

– Han eller hun kan blant annet vise deg rundt både på skolen og i byen, hjelpe til med lekser og ta deg med på fester. Både jeg og Marie vurderer å benytte oss av dette slik at vi kan komme i nærmere kontakt med nettopp de lokale.

Hvordan er NABA?

– Så langt står universitetet absolutt til forventningene. Det er naturligvis mye som er annerledes fra hjemme, men dette er nok bare en tilvenningssak. For eksempel er lærerne her veldig direkte, både på godt og vondt, og det forventes at du er  i alle timer. Vi har flere fag som foregår samtidig, og skal ha både midterm exam og final exam i disse. Å sjonglere mange fag samtidig er selvfølgelig annerledes og tøft nå i starten, spesielt når det gis en del lekser som skal gjøres fra gang til gang også. Til gjengjeld er fagene veldig varierte og spennende.

Denne uken skal for eksempel Fashion Styling klassen foregå ute i byen under Milan Fashion Week – gøy!

Gina_Dalby er på utveksling i Milano. Til vanlig studerer hun grafisk design i Trondheim

Gina_Dalby er på utveksling i Milano. Til vanlig studerer hun grafisk design i Trondheim

Drar du sammen med noen?

– Jeg har dratt sammen med en av mine beste venninner fra klassen hjemme i Trondheim, Marie. Vi både bor sammen og går i samme klasse på NABA. Jeg hadde nok ikke dratt hvis det ikke hadde vært for at hun også skulle.

Det er en ekstra trygghet i det å reise med noen, samtidig som at det å få dele opplevelser og minner sammen med en annen gjør det hele litt ekstra gøy!

Hva studerer du?

– Vi har syv ulike fag – både fag direkte knyttet til grafisk design, men også fag innen interiør, mote og italiensk.

De ansatte på NABA veldig hyggelige, og jeg opplever at hver og en av oss blir skikkelig fulgt opp.

Gina Dalby er på utveksling i Milano. Til vanlig studerer hun grafisk design i Trondheim

Milano må være en fantastisk by for inspirasjon. Får du tid til å reise litt rundt i byen å bli inspirert?

– Helgene går som regel til å vandre rundt i Milano – med og uten tanker om hvor man er på vei. Byen er nydelig, og inspirasjon er å finne overalt! Kort tid etter at vi kom hit fant vi en eksklusiv bakgård med både bokhandel, designerklær, galleri og spisested på ett og samme sted. Spesielt i denne bokhandelen, med sine unike coffee table books og motemagasiner, er det lett å glemme tiden. Ellers er det mange markeder rundt om i Milano hvor det er mye gøy å titte på.

– Med skolen har vi allerede vært på dagstur til Torino, og i november er det satt opp helgetur til Toscana. Verken Venezia, Verona, Bergamo eller småbyene rundt Como-sjøen er vanskelig eller tidkrevende å komme seg til, så jeg håper på å kunne dra til noen av disse i løpet av oppholdet.

Vil du anbefale andre å dra på utveksling

–Jeg vil anbefale alle å dra på utveksling! Det er en unik mulighet til å stifte bekjentskaper med folk fra hele verden, finne ny inspirasjon, og ikke minst utfordre seg selv og vokse. Husk at det bare er snakk om et semester – det går fort! Skulle oppholdet av en eller annen grunn ikke bli helt som forventet er det «bare» snakk om fire måneder.