✕  Lukk søk

Ta et semester i utlandet

– Muligheten for å ta et semester i utlandet er en helt sentral del av høyere utdanning. Det stimulerer til nysgjerrighet og modning, sier Carl Joakim Gagnon, seniorrådgiver for internasjonalisering ved Westerdals og Høyskolen Kristiania.

Carl-Joakim-Gagnon

Carl Joakim Gagnon er seniorrådgiver ved Internasjonalt kontor på Westerdals og Høyskolen Kristiania.

Utvekslingsmuligheter for alle

– Å møte andre studenter innen ditt fagfelt, nye fagansatte med nye perspektiver, se hvordan man jobber i andre deler av Europa og verden – alt dette er muligheter studentene våre skal ha, forteller Carl Joakim ved Internasjonalt kontor. – Alle våre bachelor- og masterstudenter har muligheten til å få internasjonal erfaring. Du kan kun velge utveksling til de institusjonene vi har en avtale med – så følg med på informasjonsmøtene og nettsidene til Internasjonalt Kontor, for der får du oversikt over de mulighetene du har.

– Vi har nesten 40 studenter som reiser ut til høsten – og vi regner med at tallet blir høyere for hvert år framover.

Hvor bor man på utveksling?

– Som regel er det enten i studentboliger som våre utvekslingsskolen disponerer, egne studentkollektiv eller du finner bolig selv. Her får du informasjon fra partnerinstitusjonen vår, forteller Gagnon.

Må man betale mye selv?

– I Europa: Heldigvis ikke! Du får stipend fra Lånekassen, og betaler studieavgift til Westerdals Oslo ACT på vanlig måte – ingen skolepenger utover det. I tillegg får du et ErasmusPluss-stipend, og søker Lånekassen om reisestipend. Det finnes også stipend for språkskoler. Utenfor Europa jobber vi med å få flere muligheter, og her avhenger det av avtalen med lærestedet. Ingen tvil om at Europa er lettest akkurat nå, selv om vi har studenter som drar f.eks. til Sør-Korea, sier Carl Joakim.

Hvilke erfaringer har tidligere studenter gjort?

– De har gjort en hel del erfaringer. Noen har opplevd språkutfordringer, for engelsknivået i Norge er høyt, og det er det jo ikke alle steder. Andre har opplevd kulturelle utfordringer. Her tenker jeg for eksempel på en student som ville lage en film om religion i et land der religion er enda mye mer splittende enn i Norge, og fikk svaret: «Ikke noe religion i mitt klasserom!» Men jeg tror alle studentene jeg har møtt vil være enige i at de har vokst på erfaringene de har hatt. I tillegg får de et internasjonalt nettverk som er nyttig både for videre studier og profesjonelt, forteller Carl Joakim Gagnon.

Hvordan søker jeg om utveksling?

– Du følger med på infodagene våre og du finner all informasjon om søknadsgangen på nettsiden vår. Du kan lese om EUs utvekslingsprogram Erasmus+ og EkoTekNords utvekslingsprogram for Norden og Baltikum. Og er du riktig nysgjerrig, så stikker du innom Internasjonalt kontor for en kopp kaffe og en prat. Velkommen! avslutter Carl Joakim Gagnon, som du enklest får tak i på international@westerdals.no.